čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V Olomouckém kraji většina škol ředitelské volno nevyhlásí

Pouze výjimečně vyslyšeli ředitelé škol v Olomouckém kraji doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly a vyhlásí v pátek v souvislosti s opatřením kvůli koronaviru ředitelské volno. Například v Přerově se v pátek uzavřou dvě školy. Většina ředitelů však tento krok neudělá, podle nich k tomu není zatím důvod. Kraj zatím nemá žádný okres na takzvaném semaforu oranžový; zpřísňující opatření tak ani v jednom z pěti okresů zavedena nejsou.

Volno budou mít tento pátek například děti ze Základní školy v Libavé na Olomoucku. „Abychom omezili možnost šíření nákazy mezi žáky naší školy, vyhlašuji na základě výzvy ministra zdravotnictví a po dohodě se zřizovatelem, ředitelské volno. Bude uzavřena škola, mateřská škola, školní družina i školní jídelna. Je nutné si na tento den odhlásit obědy. Výuka by měla být zahájena v úterý 29. září. Tím se prodlouží doba, kdy budou žáci školy izolováni a snad tak zamezíme šíření viru mezi nimi," uvedla ředitelka Lenka Šestáková na stránkách školy.

Ředitelské volno se rozhodli na pátek udělit i ředitelé Základní školy Želatovská v Přerově, ale i na Základní škole U Tenisu. V obou případech to odůvodňují doporučením či souhlasným stanoviskem zřizovatele. Mimo provoz budou i školní družiny. Naopak přerovská Základní škola Velká Dlážka podle ředitele Martina Černého volno vyhlašovat nebude, rozhodl se tak po zvážení místní situace. Učit se bude i na Trávníku či v Předmostí.

Podobně se k doporučení postavila i Základní škola Mozartova v Olomouci. „Přestože to ministr zdravotnictví doporučil, ředitelské volno nedám, školu nezavřeme. Žádnou nemocnost nemáme, učitelé i děti se do školy těší, není k tomu důvod," řekl ředitel Zbyněk Kundrum. Podotkl přitom, že ředitelské volno se uděluje z vážných organizačních a technických důvodů, doporučení ministra zdravotnictví bez diskuze se školskými orgány jej zaskočilo. „Máme podporu rodičů, děti opravdu nechtějí zůstat doma. Čtyři dny doma by byl opravdu zase velký výpadek," podotkl ředitel.

Volno nenařídí ani Základní škola ve Šternberské ulici v Uničově, řekla její ředitelka Michaela Král Kilianová. Do školy půjdou v tento den i školáci ze základní školy na Svatém Kopečku. Podobná situace je také v Litovli. „Konzultoval jsem vše s ředitelkami našich všech tří základních škol i s vedením krajské hygieny a některými našimi lékaři a naše školy tento pátek budou mít běžný provoz," uvedl starosta Litovle Viktor Kohout.

V pátek půjdou do školy i žáci ze Základní školy v Šumavské ulici v Šumperku. „Volno nenařídím, neboť jsme jej měli již ve dnech 21. a 22. září, a to z provozních důvodů, šlo o školení pedagogů," řekl dnes ředitel školy Viktor Verner. Škola tak ministra o týden předběhla, dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky opatření, školy, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.