sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Od pondělí bude na 2. stupni ZŠ fungovat střídavá prezenční výuka. Děti dostanou i covidové prázdniny

Na 2. stupni základních škol se od pondělí bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Po týdnu se vymění, opatření potrvá 14 dnů. Vláda zároveň schválila prodloužení ošetřovného.

Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude dva týdny učit prezenčně polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden. Kvůli zhoršující se epidemii také přejdou na výuku on-line vysoké a střední školy v celé ČR. V některých regionech dosud fungovaly normálně. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Střídání žáků, které bude platit pro druhý stupeň základních škol, se nebude podle něj vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií. Nové opatření se naopak bude týkat i základních uměleckých škol, které přejdou na výuku na dálku v celé ČR, zatímco dosud v některých krajích zavřeny nebyly. Od pondělí ale bude v ZUŠ umožněna individuální výuka.

Prymula na konci minulého týdne zmiňoval možnost uzavření druhého stupně základních škol. Plaga pak ale uvedl, že uzavírání škol jako opatření proti šíření koronaviru nedává smysl bez dalšího omezení sdružování dětí mimo školy. Všechny evropské státy se podle něj snaží nastavit především taková pravidla, aby bylo možné zachovat prezenční vzdělávání co nejdelší dobu.

Vláda schválila návrh na prodloužení ošetřovného kvůli koronaviru 

Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh zákona se změnami dávky schválila dnes na mimořádném jednání vláda. Sdělilo to tiskové oddělení ministerstva práce. Kabinet dnes rozhodl o omezení výuky ve školách. Aby změny v ošetřovném začaly platit, musí je schválit Parlament a podepsat prezident.

Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat na potomky do 16 let až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku. Podle ministerstva práce by se podpora měla vyplácet po celou dobu omezení výuky či nařízené karantény. Nebude se poskytovat ale po dobu prázdnin a ředitelského volna.

Prodloužené ošetřovné by mělo být podle návrhu i pro dohodáře a lidi se zaměstnáním malého rozsahu. Dostávat by ho měli také ti, kteří se musí starat kvůli uzavření stacionářů či karanténě o seniory a postižené blízké.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, koronavirus, opatření, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.