neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Na olomouckých vysokoškolských kolejích zavládl zmatek. Studenti se v opatřeních neorientují

Nejasnosti a zmatky provázejí v Olomouci opatření, jež nařizuje vystěhování studentů z vysokoškolských kolejí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) sice nařízení dnes zmírnil a studenti, kteří se domů vrátit nemohou, mohou na kolejích zůstat, situaci to však zcela nevyjasnilo. Řada studentů se v opatření neorientuje, na sociálních sítích se nabádají k podepsání petice. Za nesmyslné označil nařízení také ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci Josef Suchánek.

„Je to hrůza, vypadá to špatně. Existuje nějaké nařízení vlády o tom, že mají studenti odejít z kolejí, ale odchod máme zabezpečovat my, tedy vysoké školy. Nařízení je nesmyslné proto, že to vysoké školy nedokážou zabezpečit. My na kolejích nevíme, kdo u nás bydlí. My umíme rozlišit, kdo nám vrátil klíče a kdo ne, ale ne to, zda student neodjel na 14 dnů například kvůli on-line výuce. Museli bychom to kontrolovat fyzicky, ale nemůžeme to dělat každou hodinu dva dny v kuse. Navíc jsou do toho výjimky, je to totální čurbes," řekl dnes Suchánek.

Správu kolejí začali olomoučtí studenti zasypávat telefonickými hovory s dotazy již v pondělí večer, když byla nařízení oznámena. Neutuchají ani dnes. „Já je chápu, ale sami nevíme, co máme říkat, každou chvíli platí něco jiného," doplnil Suchánek. Podle něj dnes zatím masivně studenti neodjíždějí. Řada z nich odjela domů po vyhlášení on-line výuky, která na olomoucké univerzity platí od pondělí. „Odjížděli tak, že neukončovali ubytování. Pro nás byla identifikátorem jen klapající kolečka kufrů na chodbách. Nemáme žádná relevantní data," dodal ředitel správy.

Na sociální síti proti nařízení brojí i studenti, ozývají se především ti s bydlištěm z Čech, moravští už většinou odjeli domů. „Nás z Čech tu jsou jen zbytky a jsme tu jen, abychom mohli do knihoven, protože třeba nějakou hloupou náhodou chceme napsat nějakou práci. Nechápu, jaký je rozdíl mezi bytovkou plnou lidí a skoro prázdnými kolejemi. Možná jen ten, že v bytech je víc lidí než na kolejích," podotkl jeden ze studentů.

Studenti také poukazují na to, že ne každý má rodinu, ke které se může hned vrátit. „Spousta studentů při škole pracuje a takhle přijdou o možnost přivýdělku, nebo dokončují závěrečné práce, a to se bez knihoven a přístupu k akademickým zdrojům neobejde. Za dva dny se mají vystěhovat a ne zrovna málo z nich prostě nemá kam jít," poukazuje další ze studentek. Padají i dotazy, zda si vůbec ještě mohou vyzvednout věci.

Po sociálních sítích koluje petice, která vládu a krizový štáb žádá o přehodnocení opatření přikazujícího opuštění kolejí do 14. října a žádá o možnost pobytu na studentských kolejích v této náročné době. Autoři argumentují tím, že řada studentů pracuje nebo se potýká s nepříznivými podmínkami ve svém trvalém bydlišti, a nemají tak možnost své koleje opustit. Dnes dopoledne měla již 1600 podpisů.

Olomoucká univerzita má celkovou kapacitu na kolejích zhruba 4550 lůžek. Pro případnou nutnost karantény správa vyčlenila několik desítek pokojů. S pandemií koronaviru mají olomoucké koleje zkušenost z jara, kdy se nemoc prokázala u pěti desítek studentů. Zájem studentů o ubytování to letos nepoznamenalo, kapacity byly před zahájením akademického roku naplněny.

Autoři | Foto SKM UP

Štítky ČR, koronavirus, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.