neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

VIDEO: Cyrilometodějská teologická fakulta UP si připomíná 30 let od obnovení

Letošní rok si Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého připomíná 30. výročí od svého obnovení. K této příležitosti připravila webovou stránku, kde najdete rozhovory s pamětníky či dobové fotografie.

„Jsem hrdý na to, že naše fakulta byla zakládající fakultou olomoucké univerzity,“ prohlásil na speciálním webu cmtfup30.cz současný děkan Peter Tavel. Ten tak připomněl samotné založení celé univerzity v roce 1573.

Teologická fakulta to neměla nikdy moc jednoduché, protože od svého vzniku byla opakovaně zavírána. Například v roce 1950 ji zrušil komunistický režim. Revoluce v roce 1989 ale nabídla řadu změn. Na tohle zavzpomínal i první polistopadový rektor UP Josef Jeřáb. „Dne 22. října jsem v aule Arcibiskupského paláce mohl s radostí prohlásit, že teologická fakulta se hrdě vrací do lůna Univerzity Palackého v Olomouci,“ řekl.

„Těch třicet let bylo krásných, ale obtížných. Nikdo nevěděl, jak se to má všechno dělat, tak jsme se vše učili za pochodu. Jsem vděčný, že jsem se toho mohl zúčastnit, že jsem u toho mohl být,“ prozradil jeden z prvních pedagogů František Kunetka.

Na zmíněném webu cmtfup30.cz jsou k dispozici vzpomínky od osmi pamětníků. Také ale fotografie, jak se samotná fakulta druhé nejstarší univerzity v České republice postupně vyvíjela.


Mons. Jan Graubner dostal v devadesátém roce za úkol domluvit s premiérem Mariánem Čalfou vrácení budovy semináře pro bohoslovce.


Doc. Rudolf Smahel byl za své názory a činnost komunisty neustále perzekuován. Zákaz činnosti i kriminál provázel jeho život před rokem 89. Těžko si v té době mohl představit, že jednoho dne bude proděkanem na teologické fakultě.


Prof. Josef Jařab vzpomíná na své první dny v rektorském úřadě, kdy společně s arcibiskupem Františkem Vaňákem plánovali vznik teologické fakulty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda | Zdroj cmtfup30.cz

Štítky UPOL, CMTF, Olomouc, teologie, 30 let, vzpomínky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.