čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Střední odborná škola není jednoduchá, nabízí ale perspektivní obory s uplatněním

PR článek

Podávání přihlášek na střední školy se pomalu blíží. Kam se ale přihlásit, pokud nechcete na ryze teoretické studium? Střední odborná škola Prostějov nabízí zájemcům širokou škálu praktických oborů s výborným uplatněním. Vybrat si lze z nabídky učňovských i maturitních. Zaujmout může třeba řezník, nebo nový obor ošetřovatel.

Mnohaletá tradice

Učňovské obory mají na SOŠ Prostějov své místo už od roku 1951, historie vzdělávání v této budově však sahá ještě mnohem dál. Není neobvyklé, že zde postupně vystudovaly celé rodiny. Jedenáct let od založení si ve zdejším studijním plánu našly místo také gastro obory, které se na škole vyučují dodnes. 

Perfektně prostřít stůl je pro číšnice hračka. 

Škola co by kamenem dohodil

Veškeré informace o Střední odborné škole a podrobnosti o praktických oborech neleznete na jejích webových stránkách.

Studenti školy jsou přímo v centru dění, budova totiž sídlí v centru Prostějova. Překážkou není ani bydlení v jiném městě. Z autobusového i vlakového nádraží je to do školy 15 minut. Ve městě se navíc neustále rozrůstá síť cyklostezek. Přes cestu je také jeden z několika domů mládeže, ve kterém se mohou ubytovat zájemci o studium z větší dálky. 

Start úspěšné kariéry i dalšího studia

Studenty zde motivují k co největšímu úspěchu. Vedení školy neustále přizpůsobuje přístup k výuce a pracovní metody na míru svým studentům, kteří mají rozdílná očekávání. Své místo zde najdou žáci speciálních škol, osmých či sedmých tříd, ale také ti, kteří touží pokračovat ve studiu na vysoké škole.

„Máme žáky s výukovými problémy i takové, pro které jsme druhou nebo třetí štací. I ty dokážeme přivést k úspěšnému absolutoriu,” říká ředitelka školy a dodává, všechno je možné, stačí jen chtít. Neznamená to však, že studium není náročné. Vyžaduje důslednou přípravu na hodiny i plnění pravidelných praxí.  

Ve škole si studenti vytvoří důležité kontakty i přátelství na celý život.

Obor řezník a výrobce táhne nejen kluky

Nezaváhá u porážky a celé zvíře umí zpracovat až do konečné podoby masné lahůdky. Uplatní se jako zaměstnanec řeznictví i jako živnostník. Během studia navíc může dostávat stipendium, které se postupně zvyšuje. Škola studentům a studentkám tohoto oboru zajišťuje odborné praktické vyučování ve spolupráci s firmou Makovec přímo na jeho provozech. Kromě stipendia Olomouckého kraje tak poskytuje budoucím řezníkům a řeznicím stipendium i firma Makovec.

A že neznáte žádnou řeznici? Tady se boří mýty. Studium je přizpůsobeno i dívkám. V dnešní době jim mnoho fyzické práce usnadní stroje, které se naučí ovládat. 

Nové obzory s novým oborem Ošetřovatel/ka

Týden školy, týden praxe. Tak vypadá studium budoucích ošetřovatelů a ošetřovatelek. Vhodné je pro všechny chlapce a dívky, kteří mají sociální cítění a chtějí pomáhat. Naučí se postarat o domácnost seniora a vážně nemocného člověka, stejně jako se připraví na plnění drobných úkonů zadaných lékařem. 

Absolventi se uplatní hlavně v nemocnicích, domovech s pečovatelskou službou, ústavech sociální péče, domovech pro seniory, ale také ve stále potřebnější domácí ošetřovatelské péči.

Obor ošetřovatel bude otevřen vůbec poprvé.

TOP 10 perspektivních oborů, které lze studovat na Střední odborné škole Prostějov

1. Cukrář/Cukrářka - uplatní se ve velké firmě i v rodinné cukrárně. Připraví dezerty, zákusky, napečou na Velikonoce, Vánoce, svatby i rodinné a firemní oslavy.

2. Číšník/Servírka - po škole se stane baristou, barmanem, sommelier, nebo třeba odborníkem na přípravu různých druhů čaje.  Práci u stolu hosta i ovládání moderní techniky pro ně bude hračka.

3. Kuchař/Kuchařka - bude umět připravit jídlo od předkrmu po moučník. Nezalekne se ani přípravy slavnostních chodů, nebo jídla pro hosta se zdravotními komplikacemi.

4. Prodavač/Prodavačka - naučí se rozumět logistice a moderní technice, nádherně zabalí dárek i bleskurychle poradí s výběrem zboží. 

5. Výrobce kožedělného zboží - bude umět navrhnout klíčenku stejně jako batoh či aktovku. Stát se může klidně módním návrhářem.

6. Řezník/Řeznice - maso zpracuje od začátku do konce. Venkovská zabijačka se bez něj/ní neobjede. 

7. Ošetřovatel/Ošetřovatelka - má sociální cítění a chce pomáhat. Místo najde v nemocnici, domácí péči i jako ošetřovatel v domech sociálních služeb.

8. Kosmetické služby - péče o pleť a líčení se stane u tohoto maturitního oboru denní rutinou. Studentky se ale naučí také manikúru a pedikúru, budou tedy umět hýčkat doslova od hlavy k patě. 

9. Gastronomie - všestranný obor spojuje klasické kuchařské dovednosti s uměním správné obsluhy hostů a servírováním. Maturitní vysvědčení absolventy vyšvihne k dalšímu vysokoškolskému vzdělání. 

10. Podnikání - je dvouleté nástavbové studium pro ty, kteří si chtějí dodělat maturitu a zvýšit si tím kariérní možnosti. Poskyte také ekonomické základy potřebné pro otevření vlastní živnosti. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SOŠ Prostějov

Štítky SOŠ Prostějov, Prostějov, střední škola, odborná, řezní, výrobce, ošetřovatel, studium, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.