úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Zpátky do lavic se dnes vrací většina žáků ZŠ a část víceletých gymnázií

Většina žáků základních škol se dnes po několika týdnech výuky na dálku vrací do školních lavic. Prezenční vyučování začíná opět fungovat také pro část dětí z víceletých gymnázií. Dnešní částečné znovuotevření škol odpovídá zmírnění protiepidemických opatření na čtvrtý stupeň rizika nákazy podle systému PES, které v jiných oblastech života v Česku začalo platit už minulé pondělí.

Školy se už dříve otevřely pro asi 216 tisíc prvňáků a druháků a 27 tisíc žáků speciálních škol. Ode dneška se k nim přidají deváťáci a zbytek prvního stupně. Šesté až osmé třídy se budou střídat v prezenční a distanční výuce, takže se ve škole sejde vždy přibližně polovina z nich. Dohromady tak bude do základních škol chodit asi 800 tisíc ze zhruba 950 tisíc školáků.

Střídavá výuka na nižším stupni víceletých gymnáziích se bude týkat přibližně 40 tisíc dětí. Ve škole z nich bude půlka, ostatní se budou učit z domova. Vymění se po týdnu. Budovy víceletých gymnázií se zaplní studenty zhruba z třetiny.

Některá pravidla chod škol zkomplikují

Přípravu na návrat žáků komplikoval některým ředitelům požadavek, aby se ve výuce nepotkávaly děti z různých tříd. Někde kvůli tomu bude dočasně jiná organizace výuky volitelných předmětů nebo cizích jazyků. Náročný podle ředitelů bude i provoz školních jídelen. Naopak s družinami zřejmě takové problémy nebudou, protože se v nich mohou spojit třídy z jednotlivých ročníků.

Žáci přešli na výuku na dálku v první polovině října, kdy se kvůli zhoršení epidemie covidu-19 zavřely školy. Minulou středu se díky zlepšení situace obnovila prezenční výuka závěrečných ročníků středních škol a praktická výuka středoškoláků. Do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou školy od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky školy, výuka, žáci, koronavirus, návrat do školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.