neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Řada fakult UP pokračuje v on-line režimu. Kolik studentů skončilo na koleji?

Řada fakult Univerzity Palackého v Olomouci pokračuje i přes uvolnění koronavirových opatření v on-line výuce. Například filozofická fakulta to vysvětluje velikostí studijních skupin a nadcházejícím koncem semestru. Koleje, které studenti až na výjimky museli opustit v polovině října, tak s největší pravděpodobností zůstanou nadále poloprázdné. Podle informací si pokoje za polovinu kolejného i nadále drží 1659 studentů, naopak 821 z nich již ubytování ukončilo.

Jednoznačně bude převažovat model on-line, návrat kontaktní výuky nastává jen v jednotlivých případech po domluvě fakult či kateder. A to jen v případech jmenovaných ministerstvem školství," řekl dnes prorektor univerzity Petr Bilík.

Uvolnění opatření umožňuje návrat k prezenční výuce prvním ročníkům VŠ maximálně ve skupinách do 20 lidí. Laboratorní, experimentální a umělecké výuky ve stejně početných skupinách se nyní mohou nově účastnit studenti všech ročníků. Filozofická fakulta na svých stránkách uvedla, že i přesto dokončí výuku on-line formou. „Důvody jsou vysoká míra kombinací studijních programů, která by způsobila potíže při střídání prezenční a on-line výuky, zajištění ubytování studentů v Olomouci na sklonku semestru a problémy s dopravou a cestováním obecně," uvedla fakulta.

Podobnou cestu volí i Cyrilometodějská teologická fakulta. „Vzhledem k přetrvávající míře nejistoty, organizačním problémům, pracovní povinnosti mnohých studentů a omezení na 20 osob, které není možné vzhledem k počtu studentů obecně dodržet, doporučujeme zachovat do konce zimního semestru výuku prostřednictvím online platforem. U kombinované formy studia platí doporučení do odvolání," stojí na www.cmtf.upol.cz.

I právnická fakulta pokračuje v online výuce

V on-line výuce pokračuje i právnická fakulta, která ji zavedla ještě před zahájením semestru. Ve stejném režimu bude i zkouškové období. „Zkoušení všech předmětů proběhne v zimním zkouškovém období na právnické fakultě on-line. Cílem tohoto opatření je zajištění transparentnosti, předvídatelnosti a jednotných podmínek pro všechny studenty po celou dobu zimního zkouškového období," uvedla fakulta na svých stránkách.

S ohledem na postoj fakult tak zůstanou koleje i menzy nadále poloprázdné. „Na začátku akademického roku bylo ubytováno 4178 studentů. Ubytování dosud ukončilo 821 studentů a z celkového počtu ubytovaných v režimu 50 procent kolejného čeká na možnost ubytování 1659 studentů," řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Vedení olomouckých vysokoškolských kolejí již dříve řeklo, že ztráty v souvislosti se současnými opatřeními kvůli koronaviru vyčíslují na desítky milionů korun. Dopady jsou především na ubytování, výrazný propad však správa pociťuje i u stravovacích služeb. „K dnešnímu dni je na kolejích volná kapacita 821 lůžek," uvedla mluvčí UP. Od 1. ledna příštího roku začne rekonstrukce koleje 17.listopadu, která má 536 lůžek. Tudíž volná kapacita klesne na 285 lůžek, dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Univerzity Palackého

Štítky ČR, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.