čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Odborná výuka, řidičské průkazy i kurzy. SOŠ lesnická a strojírenská Šternberk nabízí k oborům řadu výhod

PR článek

Přemýšlíte nad studiem na střední škole? Jednou z variant je Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk, která nabízí osm zajímavých oborů. Šest z nich s výučním listem, jeden s maturitou a jedno nadstavbové studium. Navíc jako bonus mohou studenti získat řidičská oprávnění nebo si udělat zkoušky myslivosti či další rekvalifikační kurzy.

Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk má bohatou historii. Její počátky sahají do roku 1959. Od té doby se ale plno věcí změnilo, škola prošla rekonstrukcí, nově opravený je i Domov mládeže, kde jsou studenti ubytovaní v pokojích pro tři osoby s vlastním sociálním zařízením. 

Dostavěny byly nedávno dílny, škola pořídila i nový traktor. Na škole je 56 zaměstatnců a zhruba 250 studentů.

Den otevřených dveří je prozatím naplánován na termín 29.-30. ledna 2021. V současné situaci ovšem není jasné, zda-li se jej podaří poslední lednový víkend uspořádat v dostatečném rozsahu. Podívejte se proto na webové stránky školy, kde najdete aktuální informace o dni otevřených dveří.

Podívejte se na přehled oborů, které Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk nabízí.

Lesní mechanizátor

Tříleté studium zakončené zkouškovou s výučním listem je zaměřeno na lesní výrobu – těžbu, manipulaci a soustřeďování dříví, obnovu, výchovu a ochranu lesa v souladu s udržitelným rozvojem.

„Během studia získáte odbornost k obsluze a řízení lesnických mechanizačních strojů, k práci s motorovou pilou či k práci s technickou a technologickou dokumentací,“ řekl ředitel školy Pavel Andrys.

Studenti si mohou udělat řidičský průkaz T a B. Tedy na traktor a osobní automobil. Dále i na nákladní automobily se spoluúčastí (C). Poté zkoušku z myslivosti, svářečský průkaz CO2 se spoluúčastí nebo jeřábnický průkaz.

Opravář lesnických strojů

Studium je zaměřeno na zvládnutí údržby, seřizování a opravu motorových vozidel, traktorů, motorových pil a další lesnické techniky.

„Navíc můžete získát během studia řidičský průkaz skupiny T, B a C,“ prozradil Pavel Andrys.

Uplatnění je široké. Můžete pak pracovat ve strojírenských provozech, zemědělské výrobě, dopravě, stavebnictví a tak dále.

Výhody studia na SOŠ lesnické a strojírenské Šternberk

- Zahraniční stáže a výměnné pobyty
- Ubytování na vlastním Domově mládeže
- Řidičská oprávnění se spoluúčastí získáte za vynikající studijní výsledky zdarma
- Celodenní strava ve školní jídelně
- Zájmové kroužky jako myslivost, rybaření, sport, aranžování a jiné
- Stipendia od Olomouckého kraje, Lesů České republiky, Vojenských lesů a statků a ostatních okolních firem

Zahradník - krajinář

Baví vás zahradnická práce? Chcete se živit jako zahradník? Pak je tento obor zcela pro vás.

„Naučíte se odbornosti k pěstování rostlin, používání hnojiv, provádění ochrany rostlin, k rozmnožování rostlin či pěstování okrasných rostlin,“ uvedl obor ředitel školy.

Studium je zaměřeno na základní práce a technologické postupy související se zahradnickou výrobou, zakládáním a udržováním zeleně v intravilánu obce i v krajině, realizaci zahradních a krajinářských úprav. I u tohoto oboru můžete získat řidičské oprávnění skupiny T a B či zkoušku z myslivosti.

Obráběč kovů

Soustružení, vrtání, vyvrtávání, vyhrubování, řezání závitů, frézování či hoblování. Na tomhle oboru se toho můžete naučit opravdu hodně.

Více o Střední odborné škole lesnické a strojírenské Šternberk najdete na jejích webových stránkách nebo Facebooku.

„Kromě obrábění na klasických obráběcích strojích je součástí výuky i základní výuka moderních technologií strojního obrábění – jako je obsluha a programování CNC strojů,“ sdělil Andrys.

Získat můžete řidičský průkaz skupiny B.

Mechanik opravář motorových vozidel

„Během studia se naučíte provádět údržbu motorových vozidel, odhalovat příčiny závad a opravovat a seřizovat jednotlivé části motorových strojů,“ popsal tento zajímavý obor ředitel Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk.

Uplatnění najdete například v autoservisu, v dílnách velkých dopravních a zemědělských firem, ale také ve stanicích na měření emisí a tak dále. Získáním řidičské skupiny C můžete pracovat i jako řidič nákladních vozidel.

Rybář

Chytáte ryby? Baví vás trávit čas v přírodě? Na tomhle oboru se naučíte také plno věcí.

Získáte odbornost k chovu sladkovodních ryb, k výlovu rybníků a odlovu ryb, k odebírání vzorku půdu a vody a následným analýzám.

Uplatnit se můžete klidně ve vodohospodářských organizacích, rybářských svazech a podobně.

Chcete maturitu? Studujte ekologii a životní prostředí

Obor je zaměřený především na aktuální hrozby životního prostředí a jeho ochranu v rámci témat: hospodaření s vodou v krajině, environmentální bezpečnost antropogenního a přírodního původu, ochrana lesů v souvislosti s rozvojem kalamitních chorob a škůdců, využití přírodních obnovitelných zdrojů, myslivost.

Máte zájem o studium? Co dál?

První krok je jasný! Podat přihlášku.

Více informací o přijímačkách najdete ZDE.

Vyplněnou přihlášku potvrzenou ze základní školy a doplněnou o lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti ke studiu vybraného oboru zašli nejpozději do 1. března.

Škola nabízí i nadstavbové studium v oboru podnikání

Jedná se o dvouleté studium určené pro absolventy tříletých učebních oborů.

Studium je zaměřeno na ekonomické, provozně-ekonomické, obchodní a administrativní činnosti související s podnikáním v oboru. Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni úspěšně budovat svoji profesní kariéru a byli připraveni zvládat podnikatelské činnosti.

Absolvent získá složením maturitní zkoušky odborné vzdělání, které mu pomůže v přijetí na vyšší odbornou či vysokou školu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky SOŠ lesnická a strojírenská Šternberk, vzdělání, škola, střední, les, zahradník, krajinář, mechanizátor, rybář, obor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.