pátek 26. dubna 2024 Oto

Univerzita Palackého v Olomouci otevře program pro vrcholové sportovce. Bude první v republice

Na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého (FTK UP) nově nabízí bakalářský studijní program pro aktivní vrcholové sportovce. Studium je určeno těm, kteří se chtějí připravit na svou druhou profesní kariéru.

Nový studijní program nabízí sportovcům získat kvalitní vzdělání a kvalifikaci pro další uplatnění ještě před koncem aktivní sortovní kariéry. Vstupní podmínky jsou v souladu s koncepcí Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy zaměřenou právě na sportovce s mimořádnou výkonností.

„Studijní program je unikátní v tom, že má definovaná vstupní kritéria výhradně pro aktivní vrcholové sportovce, a přestože jde o plnohodnotné studium, je organizačně maximálně uzpůsobeno tak, aby se sportovci mohli při studiu nadále naplno věnovat svému sportu. V současnosti jsme první a jediná vysoká škola v České republice, která takové studium nabízí,“ uvedl garant programu a zároveň děkan FTK UP Michal Šafář.

Studium je maximálně uzpůsobeno aktivnímu životu sportovců. Program je hlavně flexibilní a individualizovaný. To umožňuje jeho modulové uspořádávání úzce propojené s dalšími programy fakulty. Studium je zaměřeno hlavně na oblast kondičního, sportovního i mentálního tréninku. Dále je tu modul zahrnující témata sportovního práva, managementu sportu nebo základů finanční gramotnosti.

„Absolventi budou odborníky v oblasti komplexního řízení sportovní přípravy dětí, mládeže a dospělých v rekreačním a výkonnostně-vrcholovém sportu. Uplatnění najdou ve sportovních svazech a klubech, ale také třeba ve státní správě související se sportem, v neziskových organizacích sportovního charakteru, případně jako kondiční trenéři, instruktoři pohybových aktivit nebo mentální koučové,“ dodal Michal Šafář.

První sportovce v bakalářském programu Sportovní specialista – duální kariéra vrcholových sportovců přivítá univerzita v akademickém roce 2021/2022.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva

Štítky olomouc, univerzita, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.