pondělí 29. dubna 2024 Robert

Univerzita Palackého představí revoluční technologii na profilaci osob dle textů

Odborníci z UP v Olomouci vyvinuli technologii pro automatické profilování osob na základě analýzy jejich textů. Technologie bude mít využití v personalistice, reklamě a komunikaci s ohroženými skupinami a bude evidována na patentovém úřadu v USA.

Zajímá vás, co může prozradit text o jeho autorovi? A co když je jeho autorem známý masový vrah, literární osobnost formátu J. K. Rowlingové, politici slavných jmen – například Václav Havel či Silvio Berlusconi, nebo podnikatel a filantrop Elon Musk? Soubory textů všech těchto i řady dalších osobností jsou součástí výzkumu, na kterém pracovali odborníci z katedry obecné lingvistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Na základě jejich bádání se podařilo vyvinout unikátní technologii, která umožňuje automatické profilování osob. Zcela nová technologie najde využití v uzpůsobování internetového obsahu, v reklamě, v personalistice i při komunikaci s ohroženými skupinami lidí. Pomoc nabídne také psychologům, vyšetřovatelům i v procesech vedoucích k rozvoji bezpečnosti státu. Po několikaletém výzkumu a vypracování potřebných rešerší je nová technologie evidována na patentovém úřadu v USA.

Tisková konference se uskuteční v úterý 31. ledna 2023 od 11:00 hodin v posluchárně Václava Havla v budově Filozofické fakulty UP v Křížkovského ulici 10. Výsledky výzkumu budou prezentovat Dan Faltýnek a Martina Benešová z katedry obecné lingvistiky FF UP a Ondřej Kučera z katedry asijských studií FF UP. Během tiskové konference Vám bude ukázána část běhu analýz textů v reálném čase a také analýzy textů uvedených osobností, u nichž máme detailně zpracovaný profil s interpretovanými výstupy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.