čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Univerzitu Palackého se hlásí rekordní počet lidí

Olomoucká univerzita má rekordní počet přihlášek ke studiu - 35 972, což je nejvíc v historii školy. Díky úspěšným marketingovým kampaním a možnosti podání e-přihlášky do poloviny března zájem o studium na všech osmi fakultách UP vzrostl.

Olomoucká univerzita zaznamenala historický počet přihlášek ke studiu - rekordních 35 972, což je nejvyšší číslo v historii této školy. Zájem o studium na všech osmi fakultách UP vzrostl díky úspěšným marketingovým kampaním, které zahrnovaly prezentace na veletrzích vzdělávání, dny otevřených dveří, road show po středních školách a také online propagaci na platformě Univerzitní město. I přes vysoký počet přihlášek byla možnost podání e-přihlášky na většinu oborů UP otevřena až do poloviny března, některé obory však stále přijímají zájemce.

Loni v březnu UP evidovala 32 418 e-přihlášek, letos se jejich počet navýšil o více než tři a půl tisíce, tedy o jedenáct procent. Nárůst zaznamenalo všech osm fakult univerzity. Nejvíce pravidelně láká možnost studia na filozofické nebo pedagogické fakultě, na nichž se sešlo na každé přes osm a půl tisíce přihlášek. Největší růst zájmu zaznamenala filozofická fakulta – přes 1 100 přihlášek více než loni. UP také registruje navýšení počtu zájemců s cizím státním občanstvím, ti si podali 5 297 přihlášek (loni 4 920), z toho 2 854 je ze Slovenska a 440 z Ukrajiny. Celkově si jednu nebo více e-přihlášek podalo téměř 24 tisíc uchazečů a uchazeček.

„Je velmi potěšující, že zájem o studium na Univerzitě Palackého stále roste. Obdrželi jsme největší počet přihlášek ke studiu v historii, což je příjemná shoda náhod právě v roce, kdy slavíme 450 let univerzity. Olomouc je skutečně univerzitním městem a naše nabídka pro uchazeče o studium je opravdu široká. Na osmi fakultách nabízíme přes devět set studijních kombinací. Mám radost také z toho, že je patrný zájem o nové obory. Přeji všem uchazečům hodně štěstí u příjímacích zkoušek,“ uvedl rektor UP Martin Procházka. Zájemci o studium se informace dozvěděli například na webové platformě Univerzitní město, již během loňska navštívilo rekordních 230 tisíc uživatelů, univerzita však nechyběla ani na jedenácti veletrzích vzdělávání u nás i na Slovensku, kam dorazilo přes 75 tisíc osob. V rámci 32 roadshow se univerzita prezentovala také více než tisícovce maturantů a maturantek po celé republice.

Přihlášky lze stále podávat

Na některé studijní programy UP se lze i nadále přihlašovat, například na zcela nové obory Indonéská studia se zaměřením na cestovní ruch a Jazykovědný analytik na filozofické fakultě jsou přihlášky otevřeny do 26. března nebo na vybraných deset oborů teologické fakulty až do 30. dubna, a to včetně Sociální práce nebo Mezinárodní sociální a humanitární práce. Přírodovědecká fakulta chystá druhé kolo přijímacího řízení na vybrané obory od 15. dubna. Na doktorské studium je možnost přihlásit se do konce dubna, května či ještě v červnu v závislosti na fakultě. Přehled stále otevřených programů je k dispozici v katalogu na webu UP.

Nejžádanější obory

Největší zájem je na UP tradičně o studium Všeobecného lékařství, Psychologie, Práva a právní vědy, Zubního lékařství a oboru Global Development Policy. Dále pak také o učitelské programy na pedagogické fakultě, Fyzioterapii nebo Všeobecné ošetřovatelství. Ze studijních programů, které UP nabízela zcela nově, je značný zájem o Učitelství pro mateřské školy, Speciální pedagogiku – poradenství nebo Angličtinu pro tlumočení a překlad.

Univerzita Palackého v Olomouci je druhou nejstarší univerzitou v ČR a patří mezi nejlépe hodnocené české vysoké školy ve světových žebříčcích. Nabízí přes 900 kombinací studijních programů, které na osmi fakultách studuje 23 tisíc studentů a studentek. Letos univerzita oslaví 450 let od jejího vzniku v roce 1573.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.