sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Univerzita třetího věku otevírá nové studijní programy pro seniory

Univerzita třetího věku Univerzity Palackého v Olomouci (U3V) nabízí zájemcům možnost aktivního přístupu k naplnění života i ve zralém věku.

S každým rokem přibývá stále více lidí, kteří se rozhodují pro celoživotní vzdělávání, a proto se rozšiřuje nabídka programů a kurzů. V akademickém roce 2023/2024 budou mít zájemci na výběr z třiceti témat z oblasti zdravého životního stylu, historie, umění, práva a přírodních věd. V nabídce samozřejmě nechybí ani vyhledávané jazykové kurzy.

Do aktivit U3V se zapojuje všech osm fakult Univerzity Palackého. „Na výuce se bude podílet více než 30 garantů a dalších 50 lektorů jak z akademické sféry, tak různých odborníků z praxe, mimo jiné máme velmi dobrou spolupráci s Vlastivědným muzeem Olomouc. Naše nabídka je v novém akademickém roce opět širší. Nabízíme hned deset nových kurzů, například Cesty do říše zvuků, Příroda jako zdroj inspirace a poznání nebo Zdravá ústa znamenají spokojený úsměv,“ říká Klára Tesaříková Čermáková, vedoucí oddělení dalšího vzdělávání a inovací ve výuce UP.

Univerzita třetího věku představuje zajímavou a obohacující příležitost pro všechny, kdo se zajímají o širokou škálu témat, včetně historie regionu, dějin zdejšího výtvarného umění a přírody. „Velká část nabídky má vedle vzdělávacího i velmi praktický význam. Doba se velmi zrychluje, přibývá informací, mění se technika i technologie. Proto nabízíme například kurz digitální fotografie, praktického průvodce světem internetu nebo kurz ochrany práv jednotlivce,“ vypočítává Klára Tesaříková Čermáková.

Univerzita třetího věku se rovněž zavazuje, aby lidé i v pozdním věku nezapomínali na péči o svou kondici, jak psychickou, tak fyzickou. Pro zájemce se sportovním duchem jsou k dispozici kurzy, které je zavedou do tajů lukostřelby nebo je naučí základy taj-či. „Je důležité, aby si veřejnost uvědomila, že v každém období života je možné se naučit, jak o sebe pečovat. Proto je jednou z novinek vzdělávací pobytový kurz se zaměřením na psychickou odolnost a schopnost regenerace. Kurz se uskuteční v polovině září a je zaměřen prakticky na vzdělávací aktivity z oblasti psychologie, historická a umělecká témata a fyzické jógové cvičení. Součástí je také edukace v dějinách zámku ve Velkých Losinách a v historii papíren,“ dodává vedoucí oddělení dalšího vzdělávání a inovací ve výuce UP.

Univerzita třetího věku (U3V) nabízí zájemcům široký výběr témat a vzdělávacích forem, které jim umožňují aktivně se zapojit. O výběru záleží pouze na jejich osobních preferencích a časových možnostech. Mají možnost volit mezi dvouletými specializovanými kurzy, jednoletými programy nebo krátkými jednosemestrálními studijními programy. Důležité je zdůraznit, že i lidé žijící mimo Olomouc nemusí být ochuzeni o tuto příležitost. U3V, součást Univerzity Palackého, má své pobočky i v dalších moravských městech, jako je Valašské Meziříčí, Uherské Hradiště a Šternberk.

Všechny potřebné informace mohou zájemci najít na webové stránce u3v.upol.cz. Komunikace s potenciálními studenty a zájemci o studium probíhá osobně v kanceláři U3V, která se nachází v budově FF na adrese Křížkovského 10. Dále je možné kontaktovat U3V telefonicky na čísle 585 633 408 nebo prostřednictvím e-mailu na adrese u3v@upol.cz. Přihlášky pro akademický rok 2023/2024 budou přijímány až do konce září 2023 nebo do začátku vybraných programů. Zájemci mají dostatek času se přihlásit a využít této skvělé příležitosti k dalšímu vzdělávání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda | Zdroj Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.