čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Dětská univerzita promění zvídavé děti na vysokoškoláky. Vyzkouší si roli záchranáře i chemika

Rodiče dětí, které zajímá, jak vypadá studium na vysoké škole, mohou své potomky již teď registrovat na další kolo Dětské univerzity. Program nabitý vědomostmi i zábavou je určený pro posluchače od 8 do 12 let a aktuálně se mohou hlásit i školáci, kteří v minulosti již univerzitu absolvovali a odnesli si domů diplom. Aktivita startuje 27. září imatrikulací v Laudonově sále Pevnosti poznání.

Mladí posluchači se mohou těšit na zajímavé přednášky, které je zavedou do několika vědních oborů. Připravují je odborníci osmi fakult Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s interaktivním muzeem vědy Pevnost poznání. Děti se podívají například do světa britské královské rodiny a zažijí fiktivní čajový dýchánek s královnou Alžbětou II., která se s nimi bude bavit anglicky. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc jim ukáže, kde začíná boj o lidský život a vysvětlí, že v dnešní vyspělé době sice létáme do vesmíru, používáme moderní technologie, ale krev stále vyrobit neumíme. V programu bude i téma strachu v české a světové literatuře 19. a přelomu 20. století aneb Pojďme se správně bát.

Zajímavým tématem bude Srdce jako světový rekordman. „Kromě soutěže o ceny si děti například zahrají na veterináře a „osahají si“ opravdové kravské srdce. Vyzkoušejí si také roli záchranářů,“ řekla Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty. Tradičně se do programu zapojí také fakulta tělesné kultury (FTK), která připravila Paralympijský školní den. „Jedná se o vzdělávací program katedry aplikovaných pohybových aktivit, který školáky seznamuje se světem osob s postižením. Jeho cílem je změna postojů žáků k těmto osobám, přičemž se zaměřuje na rozvoj lidské solidarity, tolerance a vzájemného respektu. Program zahrnuje jízdu a překonávání bariér na invalidním vozíku, basketbal a pohybové hry na sportovním vozíku, orientaci a pohyb v prostoru za použití slepecké hole a hry jako goalball nebo boccia, součástí bude také beseda s paralympijským sportovcem,“ řekl Daniel Mikeška z FTK.

Dětská univerzita je pro účastníky zdarma a zahrnuje 10 interaktivních přednášek. Děti prožijí imatrikulaci i promoci, se všemi ceremoniemi vysoké školy. „Na přednáškách využíváme přirozené dětské zvídavosti a touhy po vědění. Jelikož se nejedná o povinnost, děti se neustále na něco ptají a svými otázkami a postřehy se značnou mírou zapojují do samotného průběhu přednášky. V nadcházejícím semestru jsme připravili přednášky nové, tak aby se mohly děti zapojit opakovaně, pokud splní svůj věkový limit,“ vysvětlila Michaela Kratochvílová, hlavní koordinátorka Dětské univerzity. Registrační formulář je k dispozici na webových stránkách muzea vědy: www.pevnostpoznani.cz.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.