úterý 19. března 2024 Josef

Univerzita Palackého dnes bude volit svého rektora. Jaroslav Miller je jediným kandidátem

Univerzita Palackého v Olomouci bude dnes volit svého nového rektora. Jediným kandidátem je dosavadní rektor Jaroslav Miller, který obdržel dvě desítky nominací. V čele univerzity stojí od února 2014, čtyřleté funkční období mu končí 31. ledna příštího roku. Ke zvolení musí získat minimálně 13 hlasů, tedy nadpoloviční většinu všech 24 členů univerzitního akademického senátu. Nový rektor bude stát v čele univerzity v období let 2018 až 2022.

Miller řekl, že výsledek nominačních návrhů chápe jako ocenění své dosavadní práce pro univerzitu. Uvedl však, že pro odbornou diskusi je vždy lepší, když je kandidátů více. S kandidaturou do druhého volebního období prý váhal, a to z rodinných i politicko-společenských důvodů. Cítí však odpovědnost za dokončení rozdělaných úkolů.

Kromě rektora univerzitu čeká také obměna na postu čtyř z osmi děkanů zdejších fakult, polovina z nich je již zvolena. Do čela fakulty tělesné kultury byl zvolen sportovní psycholog Michal Šafář. Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci by měl od února příštího roku vést rusista Zdeněk Pechal. Volit se bude ještě děkan pedagogické a přírodovědecké fakulty.

Univerzita Palackého v Olomouci je nejstarší vysokou školou na Moravě a druhou nejstarší v České republice. Na jejích osmi fakultách studuje zhruba 22.000 studentů.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.