čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká charita hledá dobrovolníky, kteří by doučovali romské děti

Olomoucká charita hledá dobrovolníky na doučování dětí ze sociálně slabých rodin. Nyní má 13 dobrovolníků, poptávka rodin na Olomoucku, které potřebují pomoci s doučováním dětí, však roste. Projekt s názvem Aktivně k integraci, který podporuje ministerstvo školství, se zaměřuje především na děti z romských rodin.

Pomoc je zaměřena na děti a mladé lidi od šesti do 21 let. Doučuje se obvykle jednou týdně v rozsahu 90 minut, a to zcela zdarma. „V rámci našeho střediska se zaměřujeme především na romské rodiny, ale není to pravidlem. Individuální doučování je určeno všem rodinám, které se nacházejí v sociálně nepříznivé situaci. Momentálně máme v pořadníku deset rodin, které nemají finanční prostředky, aby zajistily svým dětem podporu v rámci potřebné přípravy na vzdělávání," uvedla Viola Balážová ze střediska Khamoro Charity Olomouc.

Se školní přípravou pomáhají dobrovolníci nejvíc dětem ze základních škol. „Uvítáme zájemce nejen z řad vysokoškolských studentů, ale i studenty středoškoláky, seniory či lidi v produktivním věku, kteří by rádi věnovali část svého času a schopností dětem ... Nutným předpokladem dobrovolníka pro doučování je středoškolské vzdělání," doplnila koordinátorka dobrovolnictví Charity Olomouc Milada Malíšková.

Charitní pracovníci vidí přínos dobrovolníků přímo v praxi. Jako příklad uvádějí dívku, kterou od 5. třídy základní školy doučoval po dobu pěti let až dvě hodiny týdně student Univerzity Palackého v Olomouci. „Od začátku letošního školního roku pokračuje jeho bývalá svěřenkyně úspěšně v přípravě na nové povolání v tříletém učňovském oboru kuchař, číšník," řekla mluvčí charity Eva Štefková. Poukázala přitom na to, že děti ze sociálně slabých rodin se musí ve škole vyrovnávat s řadou handicapů. „Doma jim chybí nejen potřebné zázemí pro přípravu do školy, ale i motivace pro vzdělávání," uvedla Štefková.

Podle informací na webu charity dobrovolníci píšou s dětmi domácí úkoly, procvičují problematickou učební látku nebo pomáhají s přípravou na testy a jiné písemné práce. Cílem projektu je pomoci dětem v jejich cestě za vzděláním, motivovat jejich rodiče, ale i snižovat předsudky k etnickým menšinám. Dobrovolníci se mohou přihlásit na adresu charity dobrovolnictvi@olomouc.charita.cz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky romové, vzdělávání, charita, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.