sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Slabozraké a nevidomé děti dostaly knížku o mimořádných událostech, kterou samy mohou číst

Publikace "Jak se zachovat při mimořádné události", kterou včera dostali slabozraké a nevidomé děti, je poučí tom, co dělat při situacích jako je požár, evakuace nebo povodeň. To si děti mohou samy přečíst, kniha je totiž přizpůsobena jejich potřebám.

Ve středu 13. prosince 2017 v 7:45 hodin předal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a krajský ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík žákům Základní školy prof. V. Vejdovského v čele s panem ředitelem Danem Blahou novou publikaci s názvem „Jak se zachovat při mimořádné události“, která je určena pro slabozraké a nevidomé žáky základních a středních škol. Děti tak dostaly předčasný dáreček pod vánoční stromeček. 

Publikace obsahuje informace, jak se chovat při mimořádných událostech a při požárech, co je to hlásič požáru, k čemu slouží, jak postupovat při evakuaci a další témata zpracovaná přiměřeně dětskému věku. Publikace je v tištěné podobě ve zvětšeném písmu, navíc perforovaná Braillovým písmem a doplněná kreslenými obrázky. Pod každým tématem jsou i kontrolní otázky, které ověřují pochopení výše uvedeného textu.

Publikaci připravili příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Tvorba specifických publikací pro nevidomé a slabozraké si vyžádala spolupráci s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé K. E. Macana v Praze, která je jedinou tiskárnou svého druhu v ČR vydávající publikace v Braillově písmu. Náklady v hodnotě 280 tisíc korun, které s tiskem publikace vznikly, financoval Olomoucký kraj ze svého rozpočtu. Publikace byla vydána v nákladu 250 kusů a předána bude do Základní školy prof. V. Vejdovského, Střední školy prof. V. Vejdovského a do specializovaných pedagogických center v rámci Olomouckého kraje a asistentům zrakově postižených žáků.

Jde o unikátní projekt v České republice, který navazuje na příručku pro dospělé s názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“, kterou v roce 2014 vydali hasiči ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a určena byla pro osoby sdružené v Tyfloservisu a v Sonsu v krajském městě. Nyní Olomoucký kraj v rámci tisku publikace pro děti financoval dotisk 100 ks této publikace a dodána bude do všech center pro slabozraké a nevidomé spoluobčany v Olomouckém kraji, která pracují se zrakově postiženými osobami. Publikace pro dospělé se zrakovým postižením je jedinou publikací svého druhu v ČR.

Autoři | Tisková zpráva | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky knížka, slabozraké a nevidomé děti, mimořádné události, hasiši, olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.