pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jeseník se snaží udržet žáky v regionu, nastupujícím středoškolákům nabízí čtyři tisíce korun

Žáci, kteří končí základní docházku a nastoupí v příštím školním roce na střední školu v okrese Jeseník, dostanou od jesenické radnice jednorázově 4000 korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Důvodem je snaha zabránit odlivu žáků z regionu. Podmínkou pro přijetí částky je trvalé bydliště v Jeseníku, řekl mluvčí radnice Richard Kapustka. Město podobným způsobem podporuje i rodiny s malými dětmi, novorozenci z Jeseníku dostávají od města 5000 korun.

Celková částka, kterou zastupitelé schválili na podporu studentů, je 200.000 korun. „Klesá počet deváťáků v okrese i samotných obyvatel. Demografický vývoj samozřejmě neovlivníme, můžeme se však pokusit zastavit nepříznivý trend, kdy nám výrazné desítky žáků odcházejí do středních škol mimo okres Jeseník, a to i do těch oborů, které máme u nás," uvedl místostarosta Petr Procházka.

Poukázal na to, že jestliže v letech 2011 až 2012 nastoupilo do středních škol jesenického okresu 60 procent žáků ze základních škol, loni to bylo už jen 40 procent. Podle něj se výrazně snižuje také počet žáků, kteří končí povinnou školní docházku. „V roce 2011 vycházelo v okrese Jeseník 550 žáků devátých tříd, loni se jejich počet snížil na 324 a v letošním školním roce jich bude už jen 282," uvedl Procházka.

Podle Procházky, který je zároveň ředitelem místní hotelové školy, má tento fakt dopad i na zaměstnanost. Například jeho škola měla v letech 2011 až 2012 celkem 360 žáků, letos jich je 220. „Úbytek 140 žáků se například projevil tím, že jsem jako ředitel školy musel zrušit 12 učitelských úvazků a postihlo to i další zaměstnance, dvě kuchařky a jednu uklízečku. A stejně jsou na tom ostatní střední školy," dodal s tím, že kdyby se na základě finanční podpory 4000 korun rozhodlo pro hotelovou školu 11 žáků, tak se to vyplatí. „Znamená to, že bude zachováno jedno učitelské místo, které je v současnnosti velmi dobře placené," dodal.

Podle zástupců radnice se na situaci odráží také demografický vývoj, v okrese Jeseník počet obyvatel klesá. V roce 2001 zde žilo 42.423 lidí, na konci loňského roku 38.957. Zvyšuje se také počet občanů nad 65 let. V roce 2011 tvořili 11,6 procenta veškerého obyvatelstva, letos se toto číslo už blíží 20 procentům, doplnil mluvčí radnice.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.