čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Univerzita začne spolupracovat s olomouckými sportovními kluby

Univerzita pro sport. To je název unikátního projektu, který nastavuje zcela nový a ambiciózní rozměr komplexní spolupráce Univerzity Palackého (UP) a sportovních klubů v Olomouci. Otevře zajímavé možnosti a příležitosti nejen pro studenty UP, ale také pro fanoušky partnerských sportovních klubů a občany města Olomouce se zájmem o sportovní dění. Projekt nabídne například studijní stáže, zajímavé besedy se sportovci, trenéry i odborníky nebo vzájemné využívání sportovního zázemí.

Myšlenka propojení sportovního klubu a univerzity napadla Michala Zbraňka, studenta fakulty tělesné kultury, už před více než rokem. „Zadáním zápočtového požadavku tehdy bylo vypracovat PR projekt, o kterém si myslíme, že je zajímavý. Inspiroval jsem se ve Velké Británii, kde podobná spolupráce univerzit a fotbalových klubů existuje. Napadlo mě tedy udělat něco podobného v Olomouci,“ vysvětlil svůj prvotní motiv.

Projekt jsme se rozhodli podpořit v rámci soutěže ‚Univerzita městu‘. Cílem je prolnout akademické prostředí s aktivitami města, propojit obyvatele a studenty, podpořit sportovní kluby a zároveň nabídnout studentům co nejširší možnosti vyžití. V Olomouci by mělo platit, že z univerzitní přítomnosti profitují všechny strany a že mezi univerzitou a městem neexistují žádné bariéry,“ doplnil Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

Zbraněk jako první oslovil fotbalový klub SK Sigma Olomouc. „Během 15 minut jsme se domluvili, že do toho jdeme,“ zavzpomínal na hladký start projektu Michal Zbraněk. Marketingový manažer SK Sigma Olomouc David Holly vidí spolupráci optimisticky: „Věřím, že tento projekt bude úspěšný, a moc se na něj těšíme.

Do projektu se vedle fotbalistů od začátku zapojí také volejbalový klub VK UP Olomouc, hokejový klub HC Olomouc, házenkářský klub DHK Zora Olomouc a Golf Resort Olomouc. „Po diskuzích na půdě univerzity jsme se rozhodli oslovit i další olomoucké sportovní kluby a vytvořit společenství pod její záštitou. Olomouc je univerzitní město a univerzitu jsem vždy chápal jako organizaci s velkým odborným a marketingovým potencionálem, jako srdce našeho města. “ objasnil Zbraněk.

Základními body unikátní kooperace jsou marketingová spolupráce, studijní stáže studentů, sdílení sportovního i laboratorního zázemí zapojených subjektů a vzdělávání formou besed a předávání vědeckých poznatků. „Vstupujeme do spolupráce s heslem ‚To nejlepší pro nejlepší‘ a se záměrem propojit znalostní potenciál UP s mnohaletými zkušenostmi sportovních klubů. Je to cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti a přináší prospěch celému regionu,“ řekl děkan fakulty tělesné kultury Michal Šafář.

Takto nastavená spolupráce může pomoci nejen k rozvoji klubů a univerzity samotné, ale zároveň je předpokladem pro zvýšení povědomí o soudržnosti našeho města,“ dodal Zbraněk.

Právě proto se na projektu organizačně podílí i statutární město Olomouc, které všemožné aktivity spojené se sportem dlouhodobě podporuje, a to jak na profesionální, tak i rekreační úrovni. „Veřejná finanční podpora města míří každoročně do bezmála 150 sportovních klubů, v nichž působí na 20 tisíc registrovaných sportovců. Maximální zájem o sport jsme dokázali zúročit získáním titulu Evropské město sportu pro rok 2017 i získáním zlaté známky Mezinárodní asociace atletických federací IAAF pro olomoucký půlmaratón,“ připomněl náměstek primátora pro sport Pavel Urbášek. Snaha dlouhodobě pečovat o všechna sportoviště na území města se nyní odráží i ve snaze o definitivní vypořádání majetkoprávních vtahů k pozemkům v okolí zimního stadionu, který je majetkem města a čeká na obnovu. „Máme v úmyslu stát se také vlastníkem fotbalového Androva stadionu a pro jednotnou správu všech městských sportovišť jsme založili novou akciovou společnost s názvem Správa sportovních zařízení Olomouc,“ objasnil Urbášek.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.