čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Do Olomouce se sjedou odborníci a zaměří se na srdce a duši. Přijede kardiochirurg Pirk i matematik Janeček

Problémy se srdcem a duší budou od konce února hlavním tématem v cyklu přednášek předních českých odborníků v Olomouci. Studenti Univerzity Palackého, ale i zájemci z řad veřejnosti se mohou těšit na kardiochirurga Jana Pirka, matematika a mecenáše Karla Janečka, historika umění Jan Royta a psychiatra Cyrila Höschla. Na přírodovědecké fakultě vystoupí v přednáškovém cyklu Současná chemie, který pořádá jeden z nejcitovanějších světových chemiků Pavel Hobza.

„Řekl jsem si, že 13. ročník (cyklu) by měl být jiný, výjimečný. Na rozdíl od těch předchozích se v něm navzdory názvu cyklu zcela záměrně nebude řešit chemie. Snažil jsem se vyjít vstříc požadavkům studentů a pozvat takové hosty, kteří mohou přispět k hledání odpovědí na otázky, jež si v současné době klademe nejčastěji," uvedl laureát národní ceny Česká hlava Hobza z katedry fyzikální chemie.

Podle něj spojuje hosty letošního ročníku otázka Co nás nejčastěji trápí?. „Dospěl jsem k tomu, že problémy máme zejména se srdcem a duší. Právě přednášky na tato témata cyklus zarámují," uvedl.

Cyklus otevře 28. února přednáškou Můj život s kardiochirurgií kardiochirurg Jan Pirk z pražského IKEM. O měsíc později se bude psychiatr a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl zabývat otázkou podílu genů a prostředí na chování, prožívání a vzniku duševních chorob.

V polovině března Karel Janeček otevře téma politiky a voleb, kdy představí svůj návrh volebního systému Demokracie 21. O Bohu a jeho zobrazení v různých náboženských konfesích během staletí promluví 21. března historik umění a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt, který se zabývá zejména starším uměním od raně křesťanské epochy až po konec baroka.

Přednáškový kurz se letos koná potřinácté, bližší informace lze nalézt na stránkách www.fch.upol.cz, kde budou následně k dispozici i záznamy přednášek.

Přednášky cyklu Současná chemie jsou určeny nejen studentům chemie, ale i akademikům a veřejnosti. Špičkové vědce mohou zájemci na olomoucké univerzitě vidět i zásluhou dalšího přednáškového cyklu, který nese jméno zakladatele české kvantové chemie Rudolfa Zahradníka. Představuje nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce z chemického a materiálového výzkumu.

Foto repro youtube.com (Show Jana Krause)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.