pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Řeč neuronů, divotvorné rostliny i optické klamy. Pevnost poznání zve na Dny mozku

Jak porozumět řeči neuronů a co by psaly na Facebook největší mozky historie Newton nebo Einstein? Interaktivní hry, optické klamy nebo záhadné rostliny, které dokáží ovlivnit lidské vnímání. Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci zve 17. a 18. března na program pro celou rodinu nazvaný Dny mozku.

Návštěvníci se mohou o víkendu 17. a 18. března v čase od 10 do 17 hodin těšit na interaktivní hry pomocí nichž si osvěží svou mysl, postřeh a schopnost rychlého uvažování. K dispozici budou také dřevěné hlavolamy a optické klamy, které se zdají být na první pohled něčím jiným, než ve skutečnosti jsou. Autorka programu Pavlína Krejčí slibuje také kouzelné chemické pokusy, které všem zaručeně zamotají hlavu. Děti, které milují pokusy, budou tvarovat kuličky z vody, měnit vodu na víno nebo zkoumat látky, které mění barvu jako chameleon. Nebudou chybět ani chemické šifry na procvičení mozkových závitů a tajuplné a lákavé rostliny, které mohou být i nebezpečné.

Obří model mozku 

V sekci Rozum v hrsti bude k prohlédnutí obří model mozku, jehož autorkou je Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty. Během komentovaného programu v sobotu od 12:30, od 16:00 a v neděli od 12:30 se můžete dozvědět spoustu informací o mozku. „V půlhodinových vstupech odhalím řadu zajímavostí o neuronech, základních stavebních buňkách každého mozku. Kromě toho prozradím, v čem je unikátní mozek londýnských taxikářů či světových pianistů,“ řekla Ivana Fellnerová.

Trénování paměti

V sobotu a neděli, vždy od 14 hodin, bude v přednáškovém sále interaktivní prezentace na téma paměť a její trénování. Přednáška ukáže, že pokud jsou mozku servírována fakta rafinovanou formou, dokáže neuvěřitelné. Za pouhou hodinu se může v hlavě „usadit“ celoroční kalendář nebo cokoli jiného, co lidem usnadní každodenní život.

Albertu Einsteinovi se to líbí. 

Zajímalo vás někdy, co by dělaly největší mozky historie na dnešních sociálních sítích? V expozici o historii animátoři předvedou, jak by to vypadalo, kdyby například Nietzsche používal Facebook, co by sdílel, lajkoval nebo komentoval.

Tematický program Pevnosti poznání se přidává k celosvětové kampani na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku (Brain Awareness Week). Zde se můžete dozvědět více.

Více informací a přesnější program naleznete na stránkách Pevnosti poznání. 

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pevnost poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.