sobota 20. dubna 2024 Marcela

ROZHOVOR: Společnost Společně pro děti podpořila v kraji už desítky kluků a holek v jejich rozvoji

Obecně prospěšná společnost Společně pro děti vznikla jako projekt skupiny přátel, kteří se rozhodli věnovat svůj volný čas a peníze na podporu a rozvoj dětí, jimž rodinná situace nedopřává stejné možnosti jako jejich vrstevníkům. Hlavním posláním je, aby mělo co nejvíce dětí hezké dětství a snadnější start do života. O současnosti i dalších plánech jsme mluvili s projektovou manažerkou společnosti Hanou Dvořákovou.

Mottem Společně pro děti je „Pomáháme dětem v rozvoji“. Co si pod tím můžu představit?
Naším posláním je pomáhat ohroženým dětem v rozvoji a poskytnout jim stejné možnosti, jaké mají jejich vrstevníci z fungujících a krizí nezasažených rodin. Jedná se o děti z dětských domovů, ale také z rodin se špatným sociálním a finančním zázemím, rodin nekompletních nebo po náhlém úmrtí či těžké nemoci některého z rodičů. Holkám a klukům zajišťujeme pohybové, umělecké a vzdělávací aktivity. Jsme přesvědčeni, že by každé dítě mělo dostat příležitost rozvíjet svůj potenciál a naplnit tak svou základní potřebu osobnostně růst.

Jak konkrétně vaše pomoc vypadá?
Velice se nám osvědčila spolupráce se základními školami. Pracovníci školy jsou s dětmi v každodenním kontaktu a dokážou nejlépe odhadnout, které jsou v opravdové nouzi. Konzultujeme společně jednotlivé příběhy a snažíme se hledat nejlepší řešení. Už třetím rokem takto například spolupracujeme se Základní školou sv. Voršily v Olomouci. Naše nadace dětem proplácí obědy, školní i mimoškolní kroužky, ale také pracovní sešity či školní pomůcky.

Znamená to tedy, že například proplatíte kroužky dětem, které by na ně jinak chodit nemohly?
Ano, například dvěma sourozencům teď platíme výtvarku a balet. A máme z toho obrovskou radost, protože vedoucí výtvarného kroužku říká, že tak talentované děti nezažila za celých 30 let své kariéry. Kdybychom jim na kroužek nepřispěli, nikdo by jejich talent neocenil a nerozvíjel. Dalším dětem přispíváme například na fotbal, pohybový kroužek nebo veslování. Jednomu chlapci jsme zaplatili lyžařský kurz, který si jeho rodiče nemohou dovolit. Sedmnáctiletá Karolína mohla jet na tábor pro děti s autismem. Sára díky speciálním zdravotním pomůckám, které jsme pořídili, může cvičit v bezpečí domova. V rámci jejího handicapu je totiž změna prostředí velkou komplikací. Těch příběhů je opravdu mnoho.

Již řadu let spolupracujete i s dětskými domovy, že?
Ano, spolupracujeme s dětským domovem, Klokánkem i azylovým domem pro matky s dětmi. Zde kromě příspěvků na školní a mimoškolní aktivity podporujeme také provoz těchto organizací. Přispíváme na nové vybavení bytů, kupujeme hygienické potřeby, plenky, kojenecké vody, sunary a samozřejmě malé vánoční dárky. Starším dětem zajišťujeme například jazykové kurzy nebo prázdninové akce. Předali jsme také nespočet narozeninových dortů, aby si děti alespoň na chvíli užily to, co jejich vrstevníci v některých rodinách považují za zcela samozřejmé.

Jak se do vašich aktivit mohou zapojit ti, kdo chtějí pomoct?
Základní možností je finanční příspěvek, který z části pokryje konkrétní aktivity či zdravotní pomůcky dětem. Ještě více ale vítáme dobrovolníky, kteří jsou ochotni darovat dětem svůj čas. Může to být fotbal na hřišti, doprovod do školy a ze školy nebo jen prostě chvíli „být spolu a hrát si“. Věnovat dětem náš vlastní čas je ten největší dar, který jim můžeme dát.

Jakou mají dárci jistotu, že jejich podpora bude skutečně použita ve prospěch dětí?
Naše pomoc je vždy a výhradně určena konkrétním dětem na konkrétní aktivity. Umíme přesně doložit, kolik finančních prostředků a na jaký účel bylo použito, kterému dítěti či rodině byla pomoc určena. Všechny dary jsou opatřeny doklady či výpisy z účtu, kam může případný dárce nahlédnout a přesvědčit se, že darované peníze našly své využití.

Co plánujete na letošní rok?
Navazujeme na práci z minulých let, velkou novinkou je projekt „Společně pro děti DO ŠKOL“, jehož je Banka CREDITAS generálním partnerem. Bez finančních prostředků, které banka na tento projekt věnovala, by jeho realizace nebyla možná. „Společně pro děti DO ŠKOL“ vychází z osvědčené spolupráce se základními školami a navazuje na naše poslání „Pomáháme dětem v rozvoji“. Jeho cílem je aktivní spolupráce s dětmi v základních školách, které dlouhodobě nemají prostor pro potřebný rozvoj. Našimi koordinátory budou učitelé a ředitelé škol, kteří jsou se svými žáky v denním kontaktu a mohou nejlépe vytipovat, které děti potřebují naši pomoc. Pilotní program je již v běhu a věříme, že do budoucna můžeme společně podpořit až stovky dětí ročně.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.