pátek 29. března 2024 Taťána

Maturantů ubývá, zájem o studium na Univerzitě Palackého je stejný jako loni

Na Univerzitu Palackého v Olomouci přišlo do konce února přes 25 tisíc přihlášek. Zájem studentů je i přes úbytek maturantů zhruba srovnatelný s loňským rokem. Vyšší zájem zaznamenala univerzita ze strany zahraničních studentů, především ze Slovenska.

Studenti se mohou rozhodovat mezi osmi fakultami a vybírat si z více než 800 možných kombinací oborů. Sdělila to mluvčí školy Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Ke konci února univerzita registrovala 25.257 přihlášek k bakalářskému a magisterskému studiu, loni bylo celkem podáno 25.428 přihlášek. Zájem však není podle mluvčí konečný, další přihlášky očekává univerzita v následujících týdnech a měsících. „Na některé obory se mohou uchazeči stále hlásit, u jiných se dá očekávat, že se uskuteční i druhé kolo přijímacího řízení," uvedla Sýkorová Dvorníková.

Ze zahraničí dorazilo na olomouckou univerzitu ke konci února 2672 přihlášek, loni jich bylo 2310. Podstatnou část z nich podali zájemci ze Slovenska, odkud přišlo do Olomouce 2146 přihlášek, o 259 více než loni. Nejvíce zahraniční studenty láká studium na lékařské fakultě, kam směřovala téměř polovina přihlášek. Pro filozofickou fakultu se rozhodlo skoro 600 zahraničních uchazečů o studium a 464 uchazečů má zájem o přírodovědeckou fakultu, doplnila mluvčí.

Žebříček nejoblíbenějších oborů podle přijatých přihlášek je podobný tomu loňskému. Nejvíce se zájemci hlásí na obor všeobecné lékařství, kam doputovalo 2213 přihlášek. Tisícovou hranici podaných přihlášek překonalo také obor právo, psychologie a zubní lékařství. „Desítku nejžádanějších oborů doplňuje fyzioterapie, učitelství pro 1. stupeň základních škol, učitelství pro mateřské školy, právo ve veřejné správě, nově angličtina se zaměřením na komunitní tlumočení a překlad a pak speciální pedagogika předškolního věku - učitelství pro mateřské školy," dodala mluvčí univerzity.

Škola zaznamenala největší nárůst v počtu přihlášek oproti loňsku například u psychologie, politologie a evropských studií, ale i u oboru zdravotnický záchranář, který byl otevřen na fakultě zdravotnických věd teprve v loňském roce. Tentokrát si na něj podalo přihlášku 121 uchazečů.

Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje nyní na osmi fakultách asi 21 tisíc studentů, což je číslo, které představuje pětinu obyvatel Olomouce.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky studium, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.