čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Pevnost poznání zve tuto sobotu na Modré dny, připomínají Světový den informovanosti o autismu

Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci zve v sobotu 7. dubna na Modré dny. Ty připomínají Světový den informovanosti o autismu. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, žonglování, výtvarné a pohybové aktivity i botanické kouzlení.

Modré dny se v Pevnosti poznání uskuteční již potřetí, a to opět ve spolupráci s neziskovou organizací Jdeme autistům naproti, z. s. Celý den si mohou zájemci užít botaniku všemi smysly, vyzkoušet si různá zklidňující balanční cvičení v koutku s názvem Pohybem k radosti a vyrobit si modrou dekoraci ve výtvarných dílnách. „Letošní program je velmi pestrý a je určen nejen dětem s autismem a jejich rodinám, ale také jejich přátelům a lidem, kteří se o problematiku autismu zajímají nebo chtějí dětem a jejich rodinám vyjádřit svou podporu,“ řekla Martina Oulehlová, organizátorka setkání. Pro nejmenší návštěvníky bude jistě atraktivní žonglování s Honzou Hlavsou z Cirkusu Levitare a divadelní představení „Tučňáci na arše“ Divadla na cucky, které pobaví celou rodinu.

V odpoledních hodinách je naplánována projekce Normálního autistického filmu režiséra Miroslava Janka, který se stal podle poroty Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava nejlepším českým dokumentárním filmem roku 2016. Ukazuje poutavý příběh pěti dětí s vysoce funkčním autismem, což znamená, že denně čelí řadě problémů vyplývajících z toho, že vnímají a prožívají svět kolem sebe jiným způsobem. Dokument ukazuje jejich jinakost nikoliv jako handicap, ale jako výjimečnost. Po filmu bude následovat debata s Michaelem Londesboroughem, profesionálním chemikem, popularizátorem vědy, a především tatínkem jedenáctiletého Jamieho s autismem. Nejenže se podělí o své pocity a dojmy z projekce filmu, ale připraví také přehled o současném vědeckém pohledu na problematiku autismu. „Porucha autistického spektra často není patrná na první pohled, právě proto je informovanost veřejnosti o jejích projevech důležitá. Na půdě Pevnosti poznání se jí věnujeme mimo jiné proto, že tuto poruchu tak často provází i výjimečnost a nadání v rozličných oblastech lidského konání,” řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Modré dny rozšiřují povědomí o autismu
Autismus je vrozená porucha zpracovávání informací a propojení jednotlivých oblastí mozku, na jejímž vzniku se podílí genetické a environmentální faktory. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj je narušen hlavně v oblasti verbální i nonverbální komunikace, sociální interakce a představivosti. Každé 68. dítě, které se v České republice narodí, se nachází na autistickém spektru. Jedná se o mnohem vyšší počet, než kolik je dětí např. s Downovým syndromem nebo cukrovkou. Na autismus neexistuje lék a přes veškeré úsilí vědy není dosud známý přesný mechanismus jeho vzniku. „Nedávno jsem četla v komunitní skupině na Facebooku komentář jedné z maminek, jak cestovala se svou dospělou dcerou s těžší formou autismu na výlet a všichni lidé byli milí a vstřícní, pomohli jim se zavazadly a uvolnili místo k sezení. Děkovala, že je dnešní společnost mnohem více osvícená a seznámená s problematikou autismu. A to je právě to, o co se snažíme i na Modrých dnech – rozšířit co nejvíce povědomí široké veřejnosti o autismu, jeho projevech, starostech i radostech, které přináší. I mě samotnou, jako maminku syna s autismem, velmi potěší, když se dostaneme do nepříjemné situace, na kterou syn zareaguje neobvyklým způsobem, a někdo nám nabídne pomoc místo ‚zírání‘ nebo komentování nevhodného chování dítěte,“ doplnila Martina Oulehlová.

Akce se v modře nasvícené Pevnosti poznání koná již potřetí. Centrum popularizace vědy se tak připojuje k národní osvětové kampani Česko svítí modře a k mezinárodní akci Light It Up Blue for Autism. Více o programu na www.pevnostpoznani.cz

Tisková zpráva | Foto Eva Hobzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.