čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Univerzita Palackého spustila kampaň pro podporu studentských projektů

Univerzita Palackého spustila velkou dárcovskou kampaň na podporu svého nadačního fondu, který byl založen v roce 2015. Kampaní chce oslovit především své absolventy a příznivce, aby podpořili talentované studenty a mladé vědce. Kampaň má název Darujte příležitost, podle zástupců univerzity jde o první kampaň tohoto typu v České republice. Nadační fond UP se inspiroval u zahraničních univerzit, kde je podobný model podpory univerzitních projektů běžný, řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Cílem kampaně je sesbírat během roku 1,3 milionu korun pro 15 studentských projektů. Samotný fond již v minulosti podpořila řada významných absolventů. Jejich jména jsou zaznamenána na Desce dárců, která byla při spuštění kampaně odhalena v univerzitním informačním centru UPointu na Horním náměstí v Olomouci, uvedla mluvčí univerzity.

Nadační fond UP podporuje mezinárodní vědecko-výzkumné a umělecké aktivity studentů UP. Učí také mladé vědce a umělce popularizovat své aktivity. Za dobu existence fond rozdělil mezi studenty více než dva miliony korun, které získal od generálního partnera, České spořitelny. „Jsem přesvědčen, že Univerzita Palackého se postupně stává institucí, která udává trendy v mezinárodním i národním měřítku. Jediná v naší republice má vlastní nadační fond. Díky němu si mohou talentovaní studenti plnit své vědecké sny," uvedl rektor Jaroslav Miller.

Za peníze z fondu mohou studenti získat příspěvek na letenky, na pobyt na zahraničních univerzitách nebo ve vědeckých centrech, na materiál potřebný k výzkumu či literaturu. Příspěvek se poskytuje na rok a jeho maximální výše může být až 200 tisíc korun. O tom, kdo podporu získá, rozhoduje správní rada fondu. Hlavním kritériem je přínos projektu a motivace studentů bádat a tvořit. „Podpořeni již byli studenti ze všech osmi fakult Univerzity Palackého, kteří peníze mimo jiné využili na 23 studijních zahraničních cest a pobytů do zemí jako například USA, Francie, Švédsko, Německo nebo Čína," doplnila koordinátorka Nadačního fondu UP Dita Palaščáková.

Podpořit kampaň Darujte příležitost je možné přes webové stránky Nadačního fondu UP, kde je tzv. darovací brána označena ikonou Chci darovat příležitost. Každý dárce obdrží potvrzení o daru, které může využít při daňovém přiznání. Dárcům nabízí univerzita podle výše jejich darů také různé benefity, dodala Palaščáková.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky vzdělání, univerzita, podpora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.