čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Rektoři na zasedání České konference v Olomouci varovali před odchodem zaměstnanců vysokých škol

Rektoři vysokých škol varovali před nebezpečím odchodů asistentů, odborných asistentů a dalších zaměstnanců vysokých škol. Na zasedání České konference rektorů v Olomouci dnes upozornili na rozdíly mezi platy v regionálním školství a vysokých školách. Navrhované navýšení rozpočtu o 1,8 miliardy korun je pro vysoké školy neadekvátní a hrozby odchodů pracovníků neodstraní. Mají také obavy z toho, že může zhoršit konkurenceschopnost vysokého školství, které je podle nich podfinancované.

Zvýšení příspěvku na činnost vysokých škol by podle nich mělo jít primárně do mzdových prostředků a další navýšení financí do mzdových tarifů. ČKR také žádá navýšení objemu investičního programového financování na roky 2019 až 2022, aby se vysoké školy mohly rozvíjet.

Průměrné tarify odborných asistentů na vysokých školách se v současnosti pohybují od 21.500 korun do 27.000 korun. Jejich průměrný hrubý plat byl loni podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí 41.401 korun. Průměrná mzda v Česku bla koncem loňského roku 31.646 korun. Podle dřívějších údajů Rady vysokých škol činí odměny a osobní příplatky na vysokých školách v průměru 37 procent platu. Jde o největší podíl pohyblivých složek v rámci veškeré platové a mzdové sféry v Česku.

Podle květnového vyjádření předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila jsou akademici poměrně dobře placeni především díky odměnám a nadtarifním příspěvkům, které získávají za různé granty a projekty. Jejich získání ale podle něj není jednoduché a zajistí příjem jen na omezenou dobu. Pro některé pozice je tarif nižší než v regionálním školství a nižší než zaručená minimální mzda. Pojem regionální školství zahrnuje mateřské, základní a střední školy, jejich zajištění mají na starosti kraje.

Rozpočet vysokých škol od roku 2014 do loňska stagnoval kolem 22 miliard Kč. Loni se akademikům s pomocí odborářů podařilo pod hrozbou protestů na letošní rok vyjednat tři miliardy korun navíc, i když původně požadovali 4,5 miliardy. Financování vysokých škol podle rektorů přesto nadále zaostává za průměrem vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhruba o osm až devět miliard korun ročně.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky vzdělání, univerzita, podpora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.