pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Studenti i zaměstnanci Univerzity Palackého mohou soutěžit o cenu za dobrovolnictví

Univerzita Palackého v Olomouci hledá adepty na nominace na cenu rektora v oblasti dobrovolnictví. Jde o druhý ročník klání, ocenění si dobrovolníci v sedmi kategoriích převezmou během tradičních Dnů dobrovolnictví Univerzity Palackého v říjnu. Nominovat studenty i pracovníky olomoucké vysoké školy, kteří bez nároku na finanční odměnu věnují svůj volný čas pomoci druhým, lze až do konce září, informovali zástupci univerzity.

Posláním Ceny rektora je ocenit dobrovolníky a zmapovat různé typy zdejších dobrovolnických aktivit. „Druhý ročník předávání Ceny rektora za zásluhy v dobrovolnictví je důkazem, že vedení Univerzity Palackého v Olomouci podporuje oceňování těch, kterým není jejich okolí lhostejné," uvedla garantka Dobrovolnického centra Univerzity Palackého Tatiana Matulayová.

Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého, které za aktivitami stojí, je jediné tuzemské centrum tohoto druhu zřízené univerzitou. Pro zaměstnance a studenty vede aktualizovanou databázi dobrovolnických příležitostí organizací či institucí převážně z Olomouckého kraje, ale také z dalších částí České republiky. Centrum poskytuje i odborné konzultace pro každého, kdo by chtěl s dobrovolnictvím nějak začít.

Nominace na Cenu rektora mohou podávat organizace, u nichž dobrovolník činnost vykonává, a to celkem v sedmi kategoriích - jde například o dobrovolnictví pro děti a mládež, kategorii životní prostředí, sociální služby, ale i dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních či v oblasti univerzitních akcí, doplnili zástupci univerzity.

Cena bude předána během Dnů dobrovolnictví Univerzity Palackého, které budou 16. až 18. října. Jejich hlavním tématem bude letos ekologie, životní prostředí a udržitelnost. Program zahrnuje zejména různé besedy, workshopy a studentské konference. Během uplynulých dvou ročníků si během této akce vyzkoušelo několik desítek olomouckých vysokoškoláků roli dobrovolníků. Zapojili se do práce například u neziskových organizací, jež dlouhodobě pracují v sociálních službách. Loni například v olomoucké charitě hledali modely a modelky pro módní přehlídku charitního šatníku, zažít mohli i terénní výdej jídla s denním centrem Charity Olomouc, pomáhali rovněž v centru Amelie určeném pro onkologicky nemocné či ve sportovním klubu pro vozíčkáře.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky univerzita, dobrovolnictví, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.