pátek 29. března 2024 Taťána

Přírodovědecká fakulta má nově zrekonstruovanou studovnu, zdobí ji netradiční paravány

Lepší akustické vlastnosti i členění má po rekonstrukci studovna Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jejíž prostor nyní rozdělují netradiční paravány ve tvaru kmenů mohutných stromů. Původní členění studovny nebylo ideální a snižovalo kvalitu komunikace mezi studenty, řekl architekt Jan Mléčka, který projekt rekonstrukce studovny připravil.

„Budova přírodovědecké fakulty jako celek působí poměrně racionálním a odosobněným dojmem, takže jsme se snažili vtisknout studovně individuální rozměr, aby se v ní studenti cítili dobře. Volba nakonec padla na neformální prostor stylizovaného lesa. Taková trocha přírody na Přírodě," uvedl Mléčka.

Studovna je po rekonstrukci nově členěna tak, aby umožnila nerušenou práci dvojicím studentů i osmičlenným skupinám. Prostor je rozdělen zaoblenými paravány, jejichž povrch tvoří panenská kůra z korkových dubů. „Paravány člení prostor a zároveň plní akustické vlastnosti. Jejich vnitřní část tvoří také korek. Jeho použití je velmi ekologické, protože korková kůra na stromech normálně dorůstá," řekl architekt. Studenti mohou vnitřní stranu použít jako nástěnku a připínat si na ni podklady a informace.

Nový nábytek modernizované studovny je vyrobený z dubového masivu a působí elegantním dojmem. „Bude to spíše takové příjemné kavárenské prostředí než továrna na vzdělání, která tady byla předtím," podotkl Mléčka. Studovna je také vybavena sedacími vaky v zelené a žluté barvě, které podle architekta umocní pohodovou atmosféru. Výhledově bude interiér studovny doplněn zelení.

Autoři | Foto Šárka Chovancová, Přírodovědecká fakulta

Štítky Přírodovědecká fakulta, rekonstrukce, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.