úterý 16. dubna 2024 Irena

Univerzita Palackého dostala na mezinárodní studijní pobyty rekordních 38 milionů korun

Téměř 40 milionů korun získala Univerzita Palackého v Olomouci na podporu mezinárodních studentských a zaměstnaneckých výměn v programu Erasmus+. V konkurenci 27 českých vysokých škol byla nejúspěšnější, výše grantové podpory představuje zhruba třetinu celkového rozpočtu programu pro Českou republiku. Rekordní grant téměř 1,5 milionu eur (38,6 milionů korun) jí příští dva roky umožní uskutečnit více než 200 studijních a podobný počet pracovních výměnných pobytů v zemích pěti kontinentů, informovali zástupci univerzity.

Druhá nejúspěšnější Univerzita Karlova obdržela přes 800 tisíc eur (20,6 milionů korun) a třetí Univerzita Hradec Králové necelých 400 tisíc eur (10,3 milionů korun). „Ve srovnání s předchozími lety je to pro Univerzitu Palackého rekordní částka. Náš dosud největší projekt v této aktivitě měl rozpočet 360 tisíc eur (9,3 milionů korun)," uvedla Yvona Vyhnánková ze zahraničního oddělení olomoucké univerzity.

Peníze z grantu jsou určeny pro mezinárodní studijní pobyty a praktické stáže studentů a na výukové pobyty a školení zaměstnanců pro akademické roky 2018 až 2019 a 2019 až 2020. Výměny se uskuteční mezi olomouckou univerzitou a jejími 52 partnerskými univerzitami v 16 zemích východní a jižní Evropy, Asie, Severní Ameriky a Afriky. „Do projektu jsou zapojena pracoviště šesti olomouckých fakult - cyrilometodějské teologické, filozofické, pedagogické, právnické, přírodovědecké a fakulty tělesné kultury," doplnila Vyhnánková. Studenti a pracovníci se budou moci přitom dostat i na exotická místa, mezi partnery jsou i univerzity z Bhútánu, Gruzie, Maroka, Íránu, Jihoafrické republiky, Zambie nebo Japonska.

Studenti mohou žádat o studijní pobyt v délce od tří do 12 měsíců, během studia v zahraničí musí získat potřebný počet kreditů, pedagogičtí pracovníci UP mohou vyjet na výukový pobyt, který se uskuteční formou přednášek, seminářů, praktické výuky a konzultací se studenty. Stejně jako nepedagogičtí pracovníci mohou na zahraniční partnerské vysoké škole absolvovat i školení. Podrobné informace jsou na webu zahraničního oddělení.

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014 až 2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání. Od roku 2015 jsou v jeho rámci podporovány výměny studentů a zaměstnanců vysokých škol se zeměmi mimo Evropu. Administrací programu Erasmus+ v České republice je pověřen Dům zahraniční spolupráce.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky univerzita, cestování, vzdělání, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.