sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Ve školách se přes prázdniny rekonstruovalo. Podívejte se, kde co opravili

Desítky milionů korun si vyžádaly prázdninové opravy základních i mateřských škol v Olomouckém kraji. Investovalo se do samotných objektů, do tělocvičen, bezbariérových vstupů či jídelen. Dělníci například opravovali střechy, podlahy či sociální zařízení, některé objekty se zateplovaly a někde vznikly nové učebny. Opravy se na školských zařízeních stihly včas, nikde by tak školní rok neměl začínat později.

Opravy v řádu desítek milionů korun mají za sebou základní školy v Přerově. Městu se podařilo získalo dotace k projektům modernizace a vybudování odborných učeben pro šest základních škol. „Celkový objem investic činil 81 milionů korun, dotace byla ve výši 80 procent," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Investovalo se také do Základní školy Trávník, kde se dělala celková rekonstrukce rozvodů topení, vody a odpadů za dalších 19 milionů korun.

Školákům hned ze dvou základních škol v Přerově začaly letní prázdniny kvůli opravám o týden dříve, do školy se však vrátí ve stejný den jako ostatní žáci. „Všechny základní školy zahájí nový školní rok 3. září, ale souběžně budou dobíhat dodávky nového nábytku do odborných učeben a práce na dokončování venkovních učeben. Ředitelé jednotlivých základních škol znají aktuální stav prací a jsou připraveni dočasně upravit rozmístění tříd v odborných učebnách," doplnila Chalupová.

Investovalo se také v Jeseníku, i tam všude začne školní rok 3. září. „Velké opravy probíhají v Mateřské škole Kopretina na Tyršově ulici, kde město ze svého rozpočtu vynaloží na opravu střechy a fasád 4,3 milionu korun. MŠ Kopretina byla poslední školní budovou, která ještě neprošla větší rekonstrukcí. Práce mají být ukončeny 27. září, ale provoz školky omezen nebude, omezení se týká pouze zahrady," uvedl mluvčí radnice Richard Kapustka. Podotkl, že se investovalo i do základní školy, kde se modernizovaly počítačové učebny.

V olomouckých mateřských a základních školách část stavebních prací podle mluvčí radnice Radky Štědré zasáhne i do školního roku, ale je snahou narušit co nejméně jejich provoz. Jednou z nejvýraznějších investičních akcí je rozšíření kapacity Mateřské školy Rooseveltova za 13,2 milionu korun, uvedla mluvčí radnice. Velké náklady si vyžádala i energetická opatření, velkou investicí za 6,7 milionu korun byla také modernizace hřiště v areálu ZŠ Mozartova, která bude dokončena na podzim. Odkládat školní rok nemuseli ani ředitelé v Prostějově, kde se do škol přes léto investovalo podle mluvčí radnice Jany Gáborové přes pět milionů korun. Nejvíce stály opravy střech, ale i oprava šaten, stropních podhledů a osvětlení.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, rekonstrukce, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.