pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc se zapojí do Noci vědců. V pátek připomene sto let české vědy

Šest fakult Univerzity Palackého, interaktivní muzeum Pevnost poznání i některá pracoviště Fakultní nemocnice Olomouc se v pátek zapojí v Olomouci do letošní akce Noc vědců. Zájemci se budou moci dostat i do prostor běžně nepřístupných, jako jsou specializované výzkumné laboratoře či Anatomické muzeum na lékařské fakultě. Noc vědců bude tentokrát věnována sta letům české vědy, informovali zástupci univerzity. Akci, která zábavnou formou popularizuje vědu, si každoročně nenechá v Olomouci ujít několik tisíc lidí.

Páteční program Noci vědců začíná v 17:00 a na většině míst potrvá až do půlnoci. „Díky největší popularizační akci svého druhu mohou Olomoučané poznat pod rouškou tmy tajemství fyziky, chemie, matematiky, českého jazyka, práva i medicíny. Pro děti i dospělé jsme připravili na šesti fakultách více než 200 bodů zábavného i poučného programu," uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Tradičně nejbohatší program čeká návštěvníky v budově přírodovědecké fakulty na třídě 17. listopadu. V šesti patrech to budou desítky exponátů, laboratoří, vědeckých pokusů i robotů. Za jasného počasí budou moci zájemci na terase fakulty pozorovat průlety družic a další jasné objekty noční oblohy. Pedagogická fakulta připravila více než 20 programových a tematických bloků od virtuálních aktivit přes rukodělné workshopy až po vědomostní soutěže. Zapojila se například i filozofická či lékařská fakulta. Vyvrcholením večera bude videomapping na fasádu Pevnosti poznání.

Letošní Noc vědců připomene návštěvníkům v souvislosti s nadcházejícím výročím republiky i českou vědu za posledních sto let včetně jejích významných osobností. Na filozofické fakultě se tak například návštěvníci seznámí s významnými českými psychology či jazykovědci. Přírodovědecká fakulta a Pevnost poznání nabídnou exkurz do objevů, kterými vědu obohatili čeští fyzici či chemici, a na lékařské fakultě poznají zájemci sto tváří mikrobiologie. Nedílnou součástí vědeckých prezentací bude doprovodný program zahrnující hudební vystoupení, soutěže pro děti nebo rukodělné workshopy, doplnila mluvčí univerzity.

Noc vědců, která se koná v České republice od roku 2005 a postupně se rozšiřuje do dalších měst, patří v Olomouci kromě Veletrhu vědy a výzkumu k největším populárně-vědeckým akcím v regionu. Více informací o programu najdou zájemci na stránkách www.nocvedcu.upol.cz.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky věda, Noc vědců, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.