úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Na Univerzitu Palackého podalo dosud přihlášku na 31.000 uchazečů

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci projevilo zájem téměř 31.000 uchazečů. Je to zhruba stejný počet zájemců jako loni. Počet přihlášek ještě není konečný, na některé obory se studenti mohou stále ještě hlásit. Největší zájem o studium hlásí tradičně filozofická a pedagogická fakulta. Každá z nich registruje více než 8000 přihlášek. ČTK to dnes řekl mluvčí univerzity Radek Palaščák. Na druhou nejstarší tuzemskou univerzitu se z celkového počtu uchazečů dostane necelá pětina zájemců.

"Univerzita Palackého v Olomouci registruje 30.834 podaných přihlášek ke studiu. Nejvíce přihlášek přišlo na fakulty s širokou škálou oborů, tedy filozofickou a pedagogickou. V porovnání s loňskem přijala vyšší počet přihlášek lékařská, přírodovědecká a fakulta tělesné kultury," uvedl mluvčí. Lékařská fakulta se svými nejžádanějšími obory všeobecné lékařství a zubní lékařství registruje oproti minulému roku o 500 přihlášek více. Jen na všeobecné lékařství se hlásí na 2500 uchazečů.
   

Mezi nejžádanější obory patří mezi uchazeči také obor právo na právnické fakultě, na který se přihlásilo na 1700 zájemců. K atraktivním oborům patří i psychologie na filozofické fakultě, kam doputovalo téměř 1300 přihlášek. Velký zájem je i obor učitelství pro mateřské školy. "Vysoký počet uchazečů o studium na Univerzitě Palackého v Olomouci, který letos pravděpodobně opět překročí číslo 31.000, svědčí o stabilním zájmu o nabízené studijní obory i atraktivnosti studia na univerzitě," uvedl prorektor pro studijní záležitosti Vít Zouhar.
   

Číslo přihlášek podaných ke studiu na univerzitě stále není konečné. V nabídce vysoké školy figurují i obory, na něž se lze hlásit i po 28. únoru. Až do 23. května mohou zájemci podávat přihlášky například ke studiu doktorského studijního programu ošetřovatelství. Prodloužený termín se týká také dvou oborů na teologické fakultě - bakalářského oboru charitativní a sociální práce a bakalářského oboru mezinárodní humanitární a sociální práce. Fakulta na ně přijímá přihlášky do 30. dubna.
   

Druhá nejstarší univerzita v českých a moravských zemích byla založena v roce 1573, loni si připomněla 440. výročí založení. Škola budoucím vysokoškolákům nabízí přes 300 oborů. Na jejích osmi fakultách studuje dohromady přes 24.000 studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel města Olomouce.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.