pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké koleje náporu zájemců odolaly, míst je dostatek

Olomoucké vysokoškolské koleje odolaly se zahájením akademického roku náporu zájemců. Studentům poskytly přes 5100 ubytovacích míst a podle zástupců univerzity byly všechny žádosti kladně vyřízeny. Dnes to řekl mluvčí Univerzity Palackého Radek Palaščák. Kromě kolejí si vysokoškolští studenti našli ve městě ubytování i v pronajatých bytech. Realitní kanceláře jejich zájem pociťovaly už během prázdnin.

Podle mluvčího univerzity bylo pro nadcházející akademický rok podáno dosud téměř 5160 žádostí o koleje. Všechny žádosti byly kladně vyřízeny, některá místa jsou ještě volná. "V současné době jsou ještě v omezené míře k dispozici místa na tři- a čtyřlůžkových pokojích se společným sociálním zařízením a třílůžkových pokojích buňkového typu v areálu Envelopa," uvedl Palaščák. Volná místa najdou studenti také na kolejích E. Rošického a ve Chválkovicích. "Studenti se ještě průběžně doubytovávají, takže počty volných míst se neustále mění," doplnil Palaščák.
   

Olomoucké vysokoškolské koleje nabízejí podle ředitelky Správy kolejí a menz Boženy Pirklové ubytování v 1893 pokojích. Většina je třílůžkových, soukromí však studenti najdou i v 257 jednolůžkových pokojích. Za koleje zaplatí studenti měsíčně podle standardu ubytování od 2040 korun.
  

Studentům se podle zástupců univerzity podařilo vyjít s jejich požadavky na ubytování vstříc také loni. Řada z nich však volí variantu privátního bydlení, což potvrzují i realitní kanceláře ve městě. "Koncem srpna až do poloviny září bývá zájem nejsilnější. Někteří se však ptají už v červenci, aby chytli lepší podnájem," řekla už dříve pracovnice jedné z olomouckých realitních kanceláří. Podotkla, že si studenti vybírají mezi velikostí bytu a cenou, ale i podle lokality.
   

Podle Petra Michnáče z realitní kanceláře M&M si studenti berou především větší byty, kam se jich nastěhuje více a na nájem se složí. "Vyjde jim to ekonomicky levněji. O malé byty zájem není," uvedl Michnáč. Ceny za pronájem třípokojového bytu se liší podle místa i zařízení. Pohybují se od 8000 do 15.000 korun.
   

Olomouckou Univerzitu Palackého studuje na osmi fakultách zhruba 23.000 posluchačů.

Zdroj: ČTK

 

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.