sobota 20. dubna 2024 Marcela

Studenti UP budou moci zdarma do Vlastivědného muzea v Olomouci

Studenti Univerzity Palackého budou moci od září zdarma navštěvovat Vlastivědné muzeum v Olomouci. Nápad bývalého rektora Josefa Jařaba dnes podpisem stvrdili zástupci muzea, Olomouckého kraje a univerzity. Vedení muzea si od dohody, která platí do konce příštího roku, slibuje vyšší návštěvnost a studenti si zase budou moci bezplatně rozšířit své vědomosti.

"V posledních několika letech jsme do muzea investovali spoustu peněz a stalo se významnou kulturní a společenskou institucí v Olomouci i celém kraji. Myslím, že podpis této dohody je dalším krokem k tomu, aby se muzeum dál rozvíjelo. Přeji, ať se tady studenti něco nového dozví," řekl při podpisu dohody hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).
   

Studenti budou moci každou středu zdarma navštívit expozice a dlouhodobé výstavy s výjimkou komerčních akcí. Vedení muzea si dohodu s Univerzitou Palackého a krajem pochvaluje. "Přinese nám vyšší návštěvnost, protože studentů je tady 23.000. Studenti navíc doma svým sourozencům a rodičům řeknou, že je tady muzeum, které je jiné než před pěti lety, takže návštěvnost by se měla postupně zvýšit," řekl novinářům ředitel muzea Břetislav Holásek. Loni muzeum navštívilo rekordních 106.000 lidí.
   

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller označil smlouvu za klíčovou. "Jednak je díky ní vidět, že se univerzita stará o duševní stravu svých studentů. Nese to v sobě také určitou symboliku, protože spolupráce mezi muzeem a univerzitou je dlouhodobá a plodná," podotkl.
   

Jařab nápad na bezplatný vstup dostal poté, co zjistil, že výstavu o historii Univerzity Palackého v muzeu navštívila jen hrstka studentů. "Říkal jsem jim, jestli neměli pár korun na vstupné. Aspoň toto nyní odstraníme a studenti se budou moci jít podívat na historii vlastní univerzity," řekl Jařab.
   

Spolupráce muzea a Univerzity Palackého se datuje od roku 2005, kdy muzeum začalo hostit univerzitu třetího věku. V roce 2012 vzniklo v muzeu kontaktní centrum univerzity a loni byla otevřena stálá expozice Olomoucká univerzita / Universitas Olomucensis.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.