pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita Palackého zahájila rekonstrukce historických domů

Univerzita Palackého v Olomouci zahájila rozsáhlé rekonstrukce historických objektů, které slouží filozofické a pedagogické fakultě. U první z nich jde o dvě budovy v Křížkovského ulici. Téměř stomilionová investice se dotkne studentů šesti kateder. Pro pedagogickou fakultu se opraví objekty v Purkrabské ulici, i tam bude investice s pomocí evropských dotací zhruba sto milionů korun. Zastaralé prostory budou zmodernizovány a vznikne v nich špičkové vědecké zázemí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Rekonstrukce dvou starších budov filozofické fakulty v Křížkovského ulici začala minulý týden a potrvá 22 měsíců. V prostorách objektu budou podle zástupců univerzity vybudována špičková vědecká pracoviště, vedle moderních laboratoří vznikne nové Centrum doktorských studií, které bude sloužit jako zázemí pro doktorská studia. Vzniknou zde specializované laboratoře psycholingvistiky a lexikostatistiky, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnické laboratoře, překladatelské a jazykové učebny či nové knihovny.
   

Opravy se dotknou šesti kateder fakulty - katedry aplikované ekonomie; asijských studií, filozofie, nederlandistiky, obecné lingvistiky a katedry politologie a evropských studií. Provoz zrekonstruovaných parkánových zahrad stavební práce podle Palaščáka neomezí. Na rekonstrukci získala univerzita evropské dotace, 14 miliony korun přispěl stát.
   

Za zhruba stejnou cenu projdou rekonstrukcí také dvě budovy renesančního paláce v Purkrabské ulici, které využívá pedagogická fakulta. Zrekonstruováno bude 3510 metrů čtverečních ploch vzdělávacích a vědecko - výzkumných pracovišť a dalších prostor objektu. Kapacita místností se opravou zvýší zejména o plochy pro výuku spojenou s výzkumem. Při rekonstrukci, která by měla být ukončena v červnu příštího roku, vzniknou také nové prostory pro zázemí studentů a jejich samostudium.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.