pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci se chystá největší vědecký jarmark na Moravě

V Olomouci se chystá největší vědecký jarmark na Moravě. Letos poprvé se přesune do areálu Korunní pevnůstky a na ulici 17. listopadu. Doprovázet jej budou chemické pokusy, rýžování zlata či laserová laboratoř. Celkem je připraveno přes sto interaktivních expozic. Do největší populárně-vědecké akce v regionu se tento pátek a v sobotu zapojí všech osm fakult Univerzity Palackého. Hlavním tématem bude vesmír a jiné světy. Dnes o tom informovali zástupci univerzity.

Akce univerzity má ve městě už tradici, letos se koná potřinácté. "Chceme se představit jako instituce, která dokáže komunikovat se svým okolím a není uzavřena jen pro studium nebo pro vědce, které veřejnost může vnímat jako podivíny," uvedl zástupce projektu Roman Kubínek.
   

Na návštěvníky čeká řada zábavných experimentů, exponátů a soutěží, které zachytí různé aspekty každodenního využití vědy. Těšit se mohou na fyziku v kuchyni, roboty či laserovou laboratoř. Humanitní obory zastoupí například výroba netradičních hudebních nástrojů nebo experimentální malba. Pro všechny návštěvníky veletrhu bude připravena také soutěž. Budou si moci složit origami, spočítat pH půdy nebo si na vlastní kůži vyzkoušet také populární chemické a fyzikální pokusy.
   

Loni se hlavní část vědeckého jarmarku odehrála v olomouckých parcích, kde během pokusů létaly PET lahve, ozývalo se syčení a nad hlavami účastníků se vznášel kouř z chemických pokusů. O populární pokusy nebude nouze ani letos. Podle programu si budou moci lidé připravit divoké bubliny, upíří uhlí, ale i zhotovit modrotiskovou chemickou fotografii či připravit duhu z rajské šťávy. Více informací lze získat na stránkách www.pevnostpoznani.cz.
   

S tradicí pořádání vědeckého jarmarku začala olomoucká univerzita před 13 lety. Původní chemický jarmark se postupně rozšiřoval o další přírodovědné obory. Cílem jarmarku je přiblížit zábavnou formou matematiku, fyziku, chemii, ale i další obory univerzity školákům i jejich rodičům. Olomoucká přírodověda se do akce původně pustila kvůli nezájmu studentů o některé studijní obory, zejména spojené s matematikou, chemií či fyzikou.

zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.