sobota 18. května 2024 Nataša

Lékaři v Šantovce vyšetřovali lidem plíce. Přes třicet zájemců je nemělo v pořádku

Olomoučtí pneumologové v Galerii Šantovka vyšetřovali lidem plíce. Na akci k příležitosti Světového dne chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) si dech přišlo prověřit celkem 239 lidí. U 31 z nich lékaři zjistili, že nemají plíce v pořádku. V rámci tohoto dne otevřela zájemcům své ordinace také část pneumologů z Olomouckého kraje. Lidé se u nich mohli nechat vyšetřit bez předchozího objednání.

Podle organizátorů byl vysoký zájem o vyšetření plic díky možnosti ho spojit s vánočními nákupy.  „Téměř 240 zájemcům jsme změřili dechové funkce s pomocí spirometrie. Těm, u kterých vyšetření ukázalo podezření na CHOPN nebo jinou plicní nemoc, jsme doporučili podrobnější vyšetření v pneumologické ambulanci,” řekl lékař z FN Olomouc Jaromír Zatloukal. 

CHOPN se projevuje obtížným dýcháním, kašlem a vykašláváním hlenů. Vlivem nemoci se totiž zužují a ucpávají průdušky, což vede ke zvýšenému odporu v dýchacích cestách. „Touto nemocí trpí okolo 300 tisíc lidí. Víme však, že se stejné množství lidí s CHOPN neléčí. Snažíme se je proto s pomocí preventivních akcí najít,“ vysvětluje Stanislav Kos, předseda ČOPN.

Příznaky CHOPN bývají zpočátku nenápadné. Typický pacient je starší 50 let a kuřák. Kašel a potíže s dýcháním často přisuzuje buď svému věku, nebo kouření. Přibývají i nálezy u mladších ročníků. „Ohroženi jsou především lidé, kteří se narodili předčasně. Pro úspěšnou léčbu je zásadní odhalit nemoc včas. Pacienti nemusí čekat na další preventivní akce. Jestliže se zadýchávají, kašlou nebo mají jiné dechové obtíže, měli by sami vyhledat odborníka a nechat si plíce vyšetřit,“ doplňuje Kos. 

Akci k příležitosti Světového dne CHOPN každoročně pořádá Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN) společně s Českou pneumologickou a ftizeologickou společností (ČPFS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHW

Štítky lékaři, CHOPN, plíce, pneumologie, vyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.