čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Nováček v rodině koronavirů má na svém účtě téměř tři tisíce nakažených. Co je vlastně zač?

Nový typ koronaviru, znamý také jako wuchanský, nebo čínský, si v současnosti vyžádal přes osm desítek obětí a téměř tři tisíce nakažených. Co je vlastně koronavir, kde se vzal a jak se co nejlépe chránit před nákazou?

Koronaviry představují velkou rodinu virů, které způsobují různě závažná onemocnění od běžného nachlazení po ta těžší, jako je blízkovýchodní nebo akutní respirační syndrom (MERS a SARS). Nový koronavirus, který se na konci prosince objevil poprvé, doposud u lidí identifikován nebyl. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou koronaviry zoonotické, což znamená, že jsou přenášeny mezi zvířaty a lidmi. Například výše zmiňovaný blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) na lidi přenesl velbloud. Několik známých koronavirů stále cirkuluje pouze mezi zvířaty. 

Wuchanský koronavirus získal svůj přídomek podle jedenáctimilionového čínského města Wu-chan, ve kterém se loni v prosinci vyskytl poprvé. Podle dostupných informací WHO Čína potvrdila přes 2700 nakažených lidí, téměř 5800 podezřelých z nákazy a 80 mrtvých.

Mezi ty nejvíce ohrožené skupiny patří senioři, děti (skupiny), chronicky nemocní nebo osoby s oslabenou imunitou. Hlavními příznaky nákazy nového koronaviru jsou dýchací potíže, teplota, kašel a dušnost. Ve vážnějších případech může infekce způsobit pneumonii, akutní respirační syndrom, selhání ledvin a dokonce i smrt.  

Člověk se wuchanským koronavirem může nakazit od člověka, se kterým přišel do úzkého kontaktu. Jde o tzv. kapénkovou infekci přenášenou vzduchem, nejčastěji zasahující sliznice horních a dolních dýchacích cest. 

Nákaze lze předejít dodržováním základních hygienických pravidel, jako je důkladné mytí rukou (alespoň 20 sekund), používání dezinfekčních gelů, ale také důkladným tepelným zpracováním vajec a masa.

Velmi důležitá jsou taktéž pravidla tzv. respirační hygieny. „Při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží nebo rukávem, nikoliv rukou, protože kapénky se pak mohou přenést dál,“ radí Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách. 

„V souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru Ministerstvo zdravotnictví systematicky monitoruje situaci a je v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světové zdravotnické organizace (WHO),“ informuje Ministerstvo. 

Jak snížit riziko nakažení:
  • vyhýbat se těm, kdo vykazuje příznaky respiračního onemocnění
  • pravidelně si mýt ruce
  • používat dezinfekci
  • dbát na dostatečnou tepelenou úpravu vajec a masa
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • textilní roušky by měly zodpovědně nosit nemocní, jelikož roušky primárně chrání směrem ven, nikoli dovnitř


 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Čína, svět, nákaza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.