sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V šumperské nemocnici vzniklo nové centrum biologické léčby lupénky

Nové centrum biologické léčby lupénky zřídila Nemocnice Šumperk, jejíž pacienti s těžší formou tohoto onemocnění už díky tomu nemusí dojíždět do vzdálenějších nemocnic. Lupénkou neboli psoriázou trpí v Česku 200.000 až 300.000 lidí, z toho jednu třetinu pacientů postihuje nemoc v těžší formě.

"Dostupnost biologické léčby pro pacienty naší nemocnice znamená další významný krok v zajištění nejmodernější a komplexní terapie. Jsem ráda, že kožní oddělení je v tomto ohledu takovou první vlaštovkou," uvedla Paťavová. Biologická léčba, která se aplikuje převážně injekčně, se využívá nejen v dermatovenerologii, ale také v oblasti onkologie, gastroenterologie nebo revmatologie.

Lupénka je neinfekční onemocnění, které se netýká pouze kůže, ale postihuje tělo jako celek. Kromě kůže může zasáhnout i klouby. Přidružená onemocnění zahrnují i kardiovaskulární onemocnění, vysoký tlak, cukrovku nebo i deprese. Biologické léčba lupénky je sice nákladnější, avšak u řady pacientů má výrazně lepší efekt než standardní metody.

"Cílená biologická léčba bývá pro konkrétního pacienta individuálně stavěna přímo 'na tělo'. Nemocný musí před započetím absolvovat řadu vyšetření, jejichž výsledky potvrdí vhodnost stanovené léčby. K biologické léčbě dnes přistupujeme po selhání standardní léčby nebo při jejím nedostatečném efektu," řekla Paťavová.

Biologická léčba je nejnovějším typem systémové léčby. Cílí na imunitní systém, kde blokuje vybrané komunikační signály a vždy se zaměřuje jen na malou část imunitního systému, kde problém vzniká, takže ostatní přirozené funkce imunitního systému léčba nezatěžuje.

V České republice je podle Paťavové 19 center biologické léčby, dostupná je například ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, lupénka, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.