sobota 4. května 2024 Květoslav

Zemřel přednosta plicní kliniky fakultní nemocnice v Olomouci Vítězslav Kolek

Včera náhle zemřel přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc. Profesor Vítězslav Kolek byl odborníkem oceňovaným jak v České republice, tak v zahraničí. Letos by se dožil 67 let.

„Úmrtím profesora Kolka jsem hluboce zasažen, byl to můj blízký přítel. A k tomu velký odborník, který se významně zasloužil o rozvoj kliniky a celé pneumologie. Určitě na něj bude vzpomínat i řada jeho vděčných pacientů,“ uvedl ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Vítězslav Kole vedl kliniku od roku 1999 ale s olomouckou fakultní nemocnicí spojil celý svůj život. Jako sekundární lékař zde nastoupil už v roce 1977. Svých vyšších akademických hodností dosáhl především díky výzkumu v oblasti sarkoidózy (Onemocnění způsobené drobnými zánětlivými ložisky, která se začnou vytvářet v libovolné tkáni lidského těla. Nejčastěji bývají postiženy plíce.) a dalších intersticiálních plicních procesů (skupina procesů, které způsobují zjizvení plicní tkáně).

Byl také autorem řady publikací spojené s problematikou onemocnění plic. V letech 2004 až 2011 zastával funkci proděkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého pro studium v cizím jazyce a zahraniční vztahy. Mimo to působil také jako člen řady odborných společností, jejich výborů a předsednictev.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky úmrtí, FN Olomouc, Vítězslav Kolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.