neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Nemocnost v Olomouckém kraji se vyšplhala k dvoutisícové hranici

Nemocnost v Olomouckém kraji se blíží ke dvoutisícové hranici. Hygienici ke včerejšku evidují 1981 případů akutních respiračních chorob na 100 tisíc obyvatel, o 352 více než minulý týden. O tři na sedm případů se zvýšil i počet závažných chřipkových onemocnění, kterým v kraji dosud podlehla jedna oběť. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Podle ředitelky protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růženy Haliřové je v kraji již chřipková epidemie. „Relativní nemocnost obyvatel Olomouckého kraje činí 1981 případů na 100 tisíc obyvatel, čímž jsme oproti minulému období stoupli o 21,6 procenta. Toto číslo je také zvýšené oproti průměrné relativní nemocnosti obyvatel České republiky,“ řekla včera ředitelka odboru.

Tento týden začaly prázdniny školákům ve třech z pěti okresů v kraji - v olomouckém, šumperském a jesenickém. „Během jarních prázdnin vždy zaznamenáváme pokles. Pokud jsou děti nemocné, tak to vyleží doma, nejdou k lékaři, a tím pádem jsou hlášená čísla nižší,“ doplnila hygienička.

Zvýšení počtu nemocných zaregistrovali uplynulý týden lékaři ve všech okresech kraje. Nejvíc měli napilno na Jesenicku a Olomoucku, kde již číslo dvoutisícovou hranici překročilo. Na Jesenicku je nyní 2205 nemocných na 100 tisíc obyvatel, na Olomoucku evidují hygienici 2276 případů; minulý týden to bylo 1810 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Téměř o 600 případů se navýšilo číslo také na Šumpersku, kde je 1827 nemocných na 100 tisíc lidí. Na Přerovsku i Prostějovsku není zvýšení tak dramatické, je to zhruba o 150 případů. Na Prostějovsku je 1973 nemocných na 100 tisíc obyvatel a na Přerovsku 1541, stojí ve statistikách olomoucké krajské hygienické stanice.

K lékaři míří hlavně nejmenší děti a školáci do 14 let, kde nemocnost vzrostla nejvíce. U dětí do pěti let lékaři registrují 4842 případů na 100 tisíc obyvatel oproti 4016 případů z minulého týdne. V případě školáků je to 3647 případů na 100 tisíc obyvatel, což je nárůst zhruba o 900 případů. Vysoký počet nemocných je i ve věkové kategorii 15 až 24 let a to 3212 případů na 100 tisíc obyvatel, naopak čísla u dospělých a seniorů se stále drží pod tisícovou hranicí.

V porovnání s celostátním průměrem je počet nemocných v Olomouckém kraji vyšší. Podle údajů hygieniků je průměrná nemocnost v zemi 1865 případů na 100 tisíc obyvatel, tedy o 116 nemocných méně než v kraji.

Návštěvy pacientů na některých lůžkových odděleních kvůli rostoucímu počtu viróz zakázaly či omezily zatím dvě nemocnice v Olomouckém kraji. Fakultní nemocnice Olomouc zakázala návštěvy na hemato-onkologické klinice, návštěvy omezila i dětská klinika. Nemocnice Prostějov zakázala návštěvy na interním oddělení a oddělení LDN.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.