čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

Narůstá počet stomiků, kteří potřebují odborné poradenství. V Prostějově loni přijali 30 nových pacientů

O poradenství, které poskytuje oddělení stomické poradny v prostějovské nemocnici, je vyšší poptávka. V loňském roce nemocnice přijala 30 nových stomiků.

Ve stomické poradně v Prostějově evidují zvyšující se zájem o poradenství v praktické i psychické oblasti. Odborný personál v prostějovské nemocnici poskytl poradenství 215 operovaným lidem za dobu pěti let a v uplynulém roce přijala 30 nových pacientů.

„Poradna funguje vždy v pátek od 8 do 11 hodin a klient nepotřebuje doporučení lékaře. Stačí se objednat osobně na chirurgickém oddělení nebo telefonicky,“ říká Anna Kajlíková, referentka mediální komunikace prostějovského magistrátu.  

Stomici jsou lidé, kteří mají vyvedené tlusté nebo tenké střevo na povrch těla, ale nejde nutně o nemocné jedince. Stomii může mít také uzdravený člověk, kterému zůstala jako následek dřívějších zdravotních komplikací. „Prioritou stomika je osamostatnit se natolik, aby mohl být propuštěn domů. Na poradenství přichází vhodný čas nejdříve třetí až pátý den po operaci,“ uvádí sestra ze stomické poradny, Marta Krejčí. 

„Návštěv je několik a obnáší předání informačních materiálů, nácvik na maketě a nácvik sebe-péče, kdy každé sezení trvá 2 až 3 hodiny. Při propuštění vybavíme stomika pomůckami na jeden měsíc a kontaktem na stoma sestry, kdy se na nás může kdykoliv obrátit s dotazy,“ dodává Marta Krejčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nemocniceprostejov.agel.cz

Štítky stomik, poradna, nemocnice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.