čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Krajská hygienická stanice zřídila speciální telefonní linku. Vznikla kvůli vzrůstajícím obavám z viru

Olomoucká krajská hygienická stanice zřídila kvůli obavám lidí z nákazy novým typem koronaviru speciální telefonní linku, bude v provozu až do odvolání denně od 09:00 do 19:00. Hygienici se tak rozhodli po desítkách telefonátů i e-mailů hlavně od lidí, kteří se vracejí ze zahraničí nebo se tam chystají na dovolenou. Podle hygieničky Lenky Pešákové jsou v domácí karanténě v Olomouckém kraji desítky lidí. Situace by se měla postupně uklidnit, v kraji dnes končí jarní prázdniny.

Lidé se mohou obracet na linku 585 719 719. „Podobné linky by měly postupně naběhnout ve všech krajích. Hlavním důvodem je velké množství dotazů občanů, ale i občanů přijíždějících nebo zvažujících vyjet například za lyžemi do Itálie. Těch dotazů je hodně a je potřeba to usměrnit na jednu linku, aby telefony nebyli zahlceni všichni zaměstnanci," řekla dnes ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Hygienici zvažují i zřízení speciální e-mailové adresy.

V Olomouckém kraji dnes končí poslední turnus jarních prázdnin, z dovolených se vrací především rodiny z Přerovska. V kraji jsou v domácí karanténě desítky lidí, kteří se vrátili z rizikových oblastí. „Zatím se to nemění. Z desíti lokalit v regionu Lombardie a Benátska víceméně už nemáme konkrétní lidi, protože ta místa už jsou uzavřena. Jsou to spíše dotazy z pobytu na horách. Máme informace, že na horách je to v pořádku. Doporučujeme lidem, aby byli normálně v procesu, ale aby sledovali svůj zdravotní stav. V případě rozvoje zdravotních příznaků ve smyslu nachlazení, bolest v krku, zvyšující se a neustupující teplota, dýchací potíže, by měli kontaktovat svého lékaře nebo nás," doplnila Pešáková.

Podle ředitelky protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růženy Haliřové nejsou hygienici schopni podchytit všechny příjezdy, protože lidé využívají různé dopravní prostředky. „Je potřeba nějaké odpovědnosti a evidence. Po příjezdu by se měli hlásit u svého lékaře, který bude vědět, že má ve svém rajónu osobu, kterou by měl případně hlídat," doplnila. Poukázala na to, že lidé chystající se na zahraniční dovolenou by měli zvážit nejen obavu z nákazy, ale i to, že se mohou dostat do oblastí, které by mohly být uzavřeny.

V Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ nemoci COVID-19, kterou nový koronavir způsobuje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Itálie, zdraví, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.