pondělí 29. dubna 2024 Robert

Odborníci z olomoucké fakultní nemocnice poskytnou bezplatné vyšetření ledvin

K příležitosti Světového dne ledvin nabídne Fakultní nemocnice Olomouc jejich vyšetření zdarma a bez předchozího objednání. Ve čtvrtek 12. března zdravotníci odeberou zájemcům krev, zajistí chemické vyšetření moči a změří krevní tlak.

Chronickým onemocněním ledvin trpí přibližně deset procent světové populace. Jedná se tak o závažný zdravotnický, ale i ekonomický problém. Lidé s tímto onemocněním jsou v porovnání s ostatními pacienty častěji a déle hospitalizováni, mají obvykle sníženou kvalitu života, vysokou nemocnost a úmrtnost, a to zejména na onemocnění srdce a cév. Onemocnění ledvin jsou často diagnostikována pozdě a zcela náhodně, protože v mnoha případech probíhá rozvoj chronického selhání ledvin velmi pomalu a pacient žádné příznaky onemocnění nepozoruje,“ uvedl vedoucí nefrologického oddělení třetí interny Karel Krejčí.

Preventivní vyšetření ledvin přitom není zvlášť náročné. Od 7 do 15 hodin ho mohou všichni zájemci podstoupit v ambulanci třetí interní kliniky. „Lidé tak mají příležitost udělat něco pro své zdraví a ověřit si u odborníků, zda jejich ledviny fungují správně a zda nejsou poškozeny,“ dodal Krejčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky FN Olomouc, ledviny, vyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.