pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouckém kraji nikdo na koronavir testován nebyl, přesto jsou někteří dobrovolně v karantáně

V Olomouckém kraji zatím nebyl nikdo testován na nákazu novým typem koronaviru. V dobrovolné domácí izolaci jsou podle odhadů hygieniků desítky lidí, kteří byli v místech s výskytem tohoto onemocnění. To dnes řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Laboratorní testy v Česku k dnešnímu ránu potvrdily pět případů nákazy novým typem koronaviru.

„K testování zatím nemáme nikoho indikovaného," uvedla Pešáková. Na koronavirus se testují lidé, kteří splňují klinická a epidemiologická kritéria. Hygienici v Olomouckém kraji zatím kvůli koronaviru nikomu nenařídili domácí karanténu. V dobrovolné izolaci jsou v kraji ale desítky lidí, kteří si vzali dovolenou nebo po dohodě se zaměstnavatelem pracují z domova. „Tyto případy neevidujeme," upozornila Pešáková.

Kvůli hrozbě šíření koronaviru některé nemocnice či domovy seniorů omezily návštěvy. Nemocnice v Hranicích na Přerovsku až do odvolání zakázala návštěvy na odděleních následné a paliativní medicíny. Návštěvy nesmí do domova důchodců v Litovli na Olomoucku a nedaleké Července. Domov pro seniory v Přerově dnes uzavřel své prostory pro návštěvníky, kteří v posledních dnech pobývali v ohnisku nákazy koronavirem.

Nemocnice Šumperk zvýšila zhruba o 50 procent počty respirátorů i balíčků k ochraně proti vysoce nakažlivým nemocem. „Balíček proti vysoce nakažlivým nemocem obsahuje filtrační masku FFP3, overal, rukavice, brýle a čepice a slouží pro případy, kdy by se naši zaměstnanci dostali do bezprostředního kontaktu s nakaženým pacientem. Ochranných roušek máme také dostatečné množství," řekla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Preventivní opatření zavedly některé firmy v Olomouckém kraji. Například Meopta-optika Přerov omezila zahraniční a tuzemské služební cesty i návštěvy. Přesunula termíny exkurzí na dobu, kdy bude příznivější epidemiologická situace. Zaměstnanci Meopty-optiky, kteří se vrátí ze služebních cest do rizikových oblastí, budou nejméně týden pracovat z domova.

Důležitou roli by při onemocnění koronavirem měla Nemocnice Prostějov, jež má jako jediná v Olomouckém kraji infekční oddělení s 18 pokoji a 30 lůžky. „V případě epidemie koronaviru na území kraje jsme schopni jeho kapacitu až ztrojnásobit," řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, nemocnice, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.