pondělí 6. května 2024 Radoslav

Olomoucký kraj je stále bez koronaviru. Testovaný pár je negativní

V Olomouckém kraji byli v úterý kvůli podezření z nákazy novým typem koronaviru laboratorně vyšetřeni dva lidé, jejich výsledky jsou negativní, sdělila v úterý večer ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Šlo o manželský pár, který se vrátil z rizikové oblasti v Itálii. V dobrovolné domácí izolaci jsou podle odhadů hygieniků desítky lidí, kteří byli v místech s výskytem tohoto onemocnění.

„Výsledky vyšly negativně,“ uvedla ředitelka odboru Haliřová. Manželé s podezřením na koronavirus přijeli z Milána. Po návratu byli v domácí izolaci a nastaly u nich zdravotní problémy. Po konzultaci s infekčním oddělením byl u nich proveden odběr biologického materiálu, uvedla hygienička. Dosud šlo v kraji o jediné případy, u kterých byly kvůli podezření na onemocnění nařízeny odběry.

V dobrovolné izolaci jsou v Olomouckém kraji desítky lidí, kteří si vzali po návratu z cest dovolenou nebo po dohodě se zaměstnavatelem pracují z domova. Tyto případy však olomoučtí hygienici neevidují.

Kvůli hrozbě šíření koronaviru některé nemocnice či domovy seniorů omezily v kraji již návštěvy. Preventivní opatření zavedly některé firmy v Olomouckém kraji. Například Meopta-optika Přerov omezila zahraniční a tuzemské služební cesty i návštěvy. Přesunula termíny exkurzí na dobu, kdy bude příznivější epidemiologická situace. Zaměstnanci Meopty-optiky, kteří se vrátí ze služebních cest do rizikových oblastí, budou nejméně týden pracovat z domova.

V Olomouckém kraji má jako jediná infekční oddělení Nemocnice Prostějov. Disponuje 18 pokoji a 30 lůžky. Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) dnes řekl, že v případě epidemie koronaviru na území kraje jsou schopni jeho kapacitu až ztrojnásobit.

Česko má dosud pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Na výsledky testů čeká v ČR přes 40 lidí. Nejvíce jich je zřejmě v Ústeckém kraji, odkud jsou i dva z pěti nakažených.

Autoři | Foto pixababy.com

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Olomoucký, test, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.