čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Krev je nedostatkové zboží, v Česku chybí přibližně sto tisíc dárců

Darovaná krev je v českých nemocnicích potřeba průměrně každé tři vteřiny. Dárci však spíše ubývají než naopak. Prostějovská nemocnice se proto snaží nové dobrovolníky nalákat na projekt „450 ml naděje“.

Celorepubliková kampaň cílí především na nováčky. Pro ty jsou po odběru připraveny drobné dárky nebo možnost losování o let balónem. V Prostějově se zájemci mohou dostavit k odběru 10. března mezi šestou a půl desátou dopoledne.

Jedním z hlavních problémů nedostatku krve je stárnutí populace dárců. „Počty pravidelných dárců dlouhodobě klesají. Pravidelní dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve,“ úseková sestra z prostějovské nemocnice Jana Kubíková. Nedostatku také přispívá chřipkové období a hrozba šíření koronaviru. Dárce musí být minimálně dva týdny bez příznaku běžného nachlazení a zároveň se poslední měsíc nesměl vyskytovat na území severní Itálie.

Nemocnice přes pokles počtu dárců ve svém snažení nepolevují. „V průběhu roku pořádáme celou řadu náborových akcí a jsme rádi, že kampaň „450 ml naděje“ mezi nimi figuruje už druhým rokem. Loni jsme díky ní získali zhruba 10 prvodárců. Letos si od kampaně slibujeme, že nám přivede obdobný počet prvodárců jako loni, kteří se zařadí mezi novodobé hrdiny. Stejně tak je kampaň unikátní tím, že připomíná důležitost bezpříspěvkového dárcovství krve a šíří osvětu ve společnosti,“ dodala Kubíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky Odběr krve, Nemocnice Prostějov, 450 ml naděje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.