čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Pacienti s podezřením na koronavirus budou mít ve FN Olomouc vlastní čekárnu

Den po zákazu návštěv na všech svých lůžkových odděleních přistupuje Fakultní nemocnice Olomouc k dalšímu preventivnímu kroku. V pátek otevřela speciální čekárnu pro pacienty s podezřením na infekci novým typem koronaviru.

Lidé, kteří mají podezření na nákazu koronavirem, by podle tiskového mluvčího FN Olomouc Adama Fritschera měli telefonicky kontaktovat tísňovou linku 112. „Pokud však už přece jen i v takové situaci vyrazí do FN Olomouc, budou od pátku nasměrováni do nově zřízené izolované čekárny pro pacienty s podezřením na infekci koronavirem,“ uvedl.

Nová čekárna bude od pátku fungovat ve spojovací chodbě mezi oddělením urgentního příjmu v budově A a oční klinikou v budově E1. „Zde se příchozím dostane instrukcí, jak dále konkrétně postupovat,“ podotkl Fritscher.

Kvůli možnému šíření nového typu koronaviru ve středu preventivně zakázaly návštěvy na všech svých lůžkových odděleních nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a Šumperku. Návštěvy na odděleních následné a paliativní medicíny v pondělí kvůli koronaviru opět zakázala Nemocnice v Hranicích na Přerovsku. V Olomouckém kraji ale zatím nebyl zaznamenám žádný případ nákazy novým koronavirem. V preventivní domácí izolaci je několik desítek lidí.

Návštěvy od pondělí nesmí ani do domova důchodců v Litovli na Olomoucku a nedaleké Července. Domov pro seniory v Přerově v úterý uzavřel své prostory pro návštěvníky, kteří v posledních dnech pobývali v ohnisku nákazy koronavirem.

V Česku bylo dosud potvrzeno osm případů nakažených koronavirem. Hospitalizovaní jsou v pražské Nemocnici na Bulovce a ústecké Masarykově nemocnici. Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je skoro 90.000 nakažených, asi 3000 lidí zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v šesti desítkách zemí. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie s více než 3000 nakažených a stovkou obětí.

Autoři

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.