čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Ministerstvo podepsalo novou smlouvu na leteckou záchranku. V Olomouci zůstane jeden vrtulník

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo smlouvu s novou společností, která bude po dobu osmi let zajišťovat leteckou záchrannou službu, působit bude také v Olomouckém kraji. Na základě tendru byla vybrána slovenská společnost Air–Transport Europe (ATE).

Veřejnou zakázku vyhodnotilo ministerstvo v lednu. Osm krajů z celkových čtrnácti bude rozděleno do dvojic se stejným provozovatelem. Olomoucký kraj bude v páru s Moravskoslezským. „Ve dvou krajích bude i nadále zajišťovat chod středisek stát. Zbývající čtyři kraje svou vlastní leteckou záchranku nemají,” řekl mluvčí ATE Roman Pavlík.

Společnost ATE bude provozovat leteckou záchranku od začátku příštího roku. V nejbližší době je podle ředitele Milana Hoholíka v plánu nábor pilotů a výběr vrtulníku. V olomouckém středisku budou působit tři piloti a jeden vrtulník. „Platí, že budeme usilovat o současné piloty z ostravského střediska a dále pokračujeme s našimi dosavadními piloty ze střediska v Olomouci,“ řekl Hoholík.

Slovenská ATE působí v Olomouckém kraji už čtyři roky, v Moravskoslezském kraji nově převezme středisko po současném provozovateli. 

Nový provozovatel má povinnost zajistit na středisku v Olomouci denní pohotovostní režim, noční bude zajišťovat v Ostravě. Ta bude mít kromě stálého záchranářského vrtulníku i jeden záložní, který na středisko v případě potřeby přiletí do několika hodin. 

Air – Transport Europe je soukromá letecká společnost, která vznikla v roce 1991. Specializuje se na provoz letecké záchranné služby, která zasahuje v těžce dostupných terénech nebo v případě potřeby rychlého transportu pacientů do nemocnic. V České republice působí od roku 2017 na Olomoucku a od roku 2021 bude působit také na Ostravsku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ATE

Štítky záchranka, vrtulník, zdravotnictví, ATE, smlouva, ministerstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.