úterý 7. května 2024 Stanislav

V kraji přibývá respiračních onemocnění

Výskyt respiračních onemocnění v Olomouckém kraji se v porovnání s předchozím týdnem zvýšil z 1356 na 1480 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Souvislost to podle hygieniků může mít s ukončením jarních prázdnin v regionu, ale i s domácími karanténami kvůli obavě z nákazy novým typem koronaviru. Dnes to potvrdila ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. V porovnání s celostátními údaji je nemocnost v kraji vyšší. V ČR je podle dnešních údajů 1226 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

„V Olomouckém kraji nyní evidujeme třiadvacet případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem, z toho sedm případů úmrtí," uvedla Haliřová. Oproti minulému týdnu podle ní počet závažných onemocnění stoupl o tři, počet obětí zůstává stejný.

Počet nemocných stoupl na Olomoucku, Prostějovsku a Šumpersku, naopak méně nemocných hlásí lékaři na Přerovsku a Jesenicku. Nejvíce práce měli minulý týden lékaři na Olomoucku, kde je nyní 1789 nemocných na 100 tisíc obyvatel, minulý týden bylo těchto případů 1505. Vyšší počet nemocných je také na Prostějovsku, kde je 1647 případů na 100 tisíc obyvatel, což je zhruba o stovku více než minulý týden. Nejméně nemocných je na Přerovsku, kde jejich počet klesl pod tisícovou hranici.

V souvislosti s koronavirem je v kraji v preventivní domácí izolaci několik desítek lidí. V kraji zatím nebyl zaznamenám žádný případ nákazy. Hygienici dnes uvedli, že karanténa byla nařízena čtyřem lidem a odběry na test COVID-19 byly provedeny u devíti lidí. Všechny testy byly dosud negativní. O víkendu do nedělního odpoledne odbavili hygienici na speciální lince zřízené kvůli tomuto onemocnění podle Haliřové 132 hovorů. Volali však podle ní i zájemci o informace z jiných krajů.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, koronavirus, Olomoucký kraj, ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.