úterý 7. května 2024 Stanislav

Olomoucká nemocnice zakoupila dva přístroje na léčbu poruchy dýchání ve spánku

Syndrom obstrukční spánkové apnoe. Pro všechny ty, kteří jím trpí, jde o mimořádně nepříjemnou poruchu, která výrazným způsobem negativně ovlivňuje kvalitu života a navíc může způsobovat vážné zdravotní problémy. Pacientů s poruchami dýchání ve spánku neustále přibývá a prodlužují se tak i čekací doby na jejich vyšetření. Laboratoř spánkové medicíny Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc na tento trend zareagovala zakoupením dvou nových špičkových přístrojů - polysomnografů Alice 6 v hodnotě zhruba 2 miliony korun.

Polysomnograf je diagnostický systém, který pacienta sleduje během spánku. Lékaři tak mají přehled o dýchání pacienta, pohybech jeho hrudníku, břicha, nohou, ale také o záznamu elektrické aktivity srdce (elektrokardiogram) a mozku (elektroencefalogram). „Tyto přístroje používáme k diagnostice všech poruch spánku. Nejčastěji v případě pacientů se syndromem obstrukční spánkové apnoe, kdy dochází k apnoickým pauzám, při nichž pacient nedýchá. Zároveň klesá hladina kyslíku v krvi a je narušena přirozená struktura spánku. U pacientů se tak projevuje nadměrná denní spavost, mikrospánky a vzniká například vyšší riziko dopravních nehod. Zároveň se také zvyšuje riziko dalších onemocnění, jako jsou arteriální hypertenze nebo infarkt myokardu. Diagnostikovat však můžeme i další onemocnění, třeba náměsíčnost, poruchy chování ve spánku a podobně,“ vysvětluje vedoucí lékař Laboratoře spánkové medicíny Milan Sova.

Instalované přístroje Polysomnograf Alice 6 od amerického výrobce Philips představují podle jeho slov špičku ve svém oboru. „S jistou nadsázkou lze o nich říct, že se jedná o Rolls-Royce mezi polysomnografy. Díky jejich pořízení budeme moct vyšetřit více pacientů a zkrátit čekací doby na jednotlivá vyšetření. Ty jsou u nás i tak aktuálně nejkratší na celé Moravě. Tento benefit je k dispozici i pro pacienty z jiných regionů, čehož již nyní hojně využívají lidé například z Valašska či jižní Moravy,“ dodává Sova.

Laboratoř spánkové medicíny FN Olomouc je v současné době jednou z největších spánkových laboratoří v ČR. Aktuálně se může pochlubit jednou z nejkratších čekacích dob na prvotní vyšetření v tuzemsku a také využíváním řady moderních a progresivních metod. Například již téměř 3500 pacientů se zde léčí takzvaným přetlakovým dýcháním.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto vyspise.cz

Štítky Olomouc, nemocnice, porucha spánku, apnoe, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.